Aardaker

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Fraai, kun je deze lathyrus soort toch wel noemen. De bordeaux rode bloemen van zo’n anderhalve centimeter zijn zeker een blikvanger. Aardaker groeit vooral langs de Rijn en in het deltagebied. Vroeger stond hij ook wel op akkers maar daar is hij nu meestal kansloos.

De bloemen verspreiden een heerlijke geur. Met name bijen worden daar door aangetrokken. Zij zorgen voor de bestuiving. De behangersbij schijnt een voorkeur voor deze bloemen te hebben. Aardaker vermeerdert niet alleen door zaad, maar ook vegetatief.

Ondergronds maakt de plant knolletjes. Na een jaar of vier kunnen deze de grootte van een ongeveer een kastanje hebben. Uit een knolletje kan weer een nieuwe plant groeien. De knolletjes zijn net kleine aardappeltjes en ze zijn ook eetbaar. Vroeger werden ze wel voor consumptie geteeld.

Er zijn wel eens twijfels of Aardaker een inheemse plant is. Het verhaal gaat dat geteelde exemplaren in het verleden verwilderd zijn. Hoe dan ook, het is nu een gewaardeerd lid van de Nederlandse flora. Tot 2017 was hij zelfs wettelijk beschermd. Je mocht hem niet plukken of uitsteken. Met de nieuwe Wet Natuurbescherming is die bescherming vervallen.

[ssba-buttons]