Boerenwormkruid

Een fenomeen, als je kijkt naar de relaties van deze plant en het vroegere gebruik door mensen. In bermen kom je Boerenwormkruid regelmatig tegen. Het blad doet een beetje varenachtig aan. Vandaar de Duitse benaming “bermvaren”. Bloeiend valt hij wel op met z’n goudgele bloemen die in trossen bij elkaar staan.
De plant is giftig. Oppassen geblazen dus. Het neemt niet weg dat men Boerenwormkruid vroeger veelvuldig gebruikte voor diverse doeleinden. Aan het gebruik als ontwormingsmiddel heeft hij zijn naam te danken. Jonge blaadjes gingen in salades, omeletten en pannenkoeken. Naar verluidt zou de plant ook gebruikt worden als verfplant, bij het bierbrouwen als vervanger voor Hop en als strooikruid. Men strooide het op de vloer van een kamer om deze aangenaam te laten ruiken en om vlooien, wandluizen en vliegen te weren.
De Ecologische flora spreekt van Boerenwormkruidspecialisten en dan volgt een bijna eindeloze lijst van diertjes die een relatie hebben met deze plantensoort. Sommigen kunnen zonder Boerenwormkruid niet bestaan. Het gaat om diverse soorten nachtvlinders, snuitkevers, bloemwantsen, bladluizen, mineervliegjes, galmuggen en galmijten. Ze gebruiken Boerenwormkruid in het rups stadium als voedselplant. Ook de bloemen zijn gewild. Tal van bijensoorten zorgen voor de bestuiving. Er is zelfs een bijensoort met de naam Wormkruidbij. Geweldig om te zien hoe al die relaties met elkaar een natuurlijk systeem vormen.
Joost Kievit
Minder weergeven