Cicaden, kleurrijke diertjes
HWzoemt gaat veel verder dan de afgebeelde bij, het omvat alle levende wezens in bijzonder alle kleine wezens. Diertjes die we snel over het hoofd zien, maar allemaal nodig hebben om met z’n allen te kunnen leven.
Zo ook de cicaden, beestjes waar ik niet dagelijks naar zoek, maar bij die zoektochten zo af en toe tegenkom.
Wel eens van een cicade gehoord, een beestje dat iets van een kever weg heeft? Wel eens één gezien? Misschien niet bewust. De meest bekende cicade is die van het ‘koekoekspuug’, de Schuimcicade, waarvan de nimf zich schuilhoudt in een schuimnest. Een speciaal door het beestje geproduceerd goedje wat ze bescherming geeft tegen o.a. vijanden en uitdrogen.
Een andere cicade, één die bijzonder in het oog springt, is de Bloedcicade. Een zwartrode cicade verschijning die van ver al opvalt. Deze maanden kan je ze regelmatig tegenkomen. De cicaden leven van plantensappen uit kruiden en grassen en scheiden niet bruikbare suikers af. Die afscheiding wordt ook wel honingdauw genoemd zoals bij bladluizen.
Nog eentje is de Rietcicade. In het riet zoekend naar wat ander spul, zag ik her en der minuscule beestjes springen, als vlooien. Toen ik ze eindelijk goed in het vizier kreeg bleken het (achteraf) prachtige cicaden, Rietcicaden.
Zoekt en gij zult vinden