Dag van de muggen

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Vrijdag 20 augustus ‘Dag van de muggen, dus hoera voor de mug?’ Oké, oké, het is nou niet direct het dier dat de lijst van populaire dieren aanvoert en dat is ook wel begrijpelijk. Wie heeft er niet ooit last gehad van hun irritante, nachtelijke gezoem of de jeukende bulten die ze als cadeautje na hun bezoek achterlaten. Maar dat deze beestjes een eigen dag hebben, is misschien toch terecht. De aanleiding voor de dag is overigens de ontdekking op 20 augustus 1897 dat muggen de ziekte malaria overbrengen. En hoewel jaarlijks nog steeds ruim 400.000 mensen aan de gevolgen van een malaria infectie sterven, hebben muggen ook nut. Echt? Ja, echt!

De meer dan 3000 soorten die de wereld rijk is, vormen voor veel dieren een belangrijke voedselbron. Omdat de vrouwtjesmuggen hun eitjes na een eiwitrijke bloedmaaltijd in het water leggen, eten vissen de eitjes en larven. Als een mug de dans ontspringt en het water als volwassen mug verlaat, zijn ze een interessant hapje voor vleermuizen, vogels, spinnen en andere dieren. Overigens spelen sommige soorten muggen zelfs een rol in de bestuiving van planten. Zo zou, als de Forcipomyia squamipennis (een knutje) zou uitsterven, chocolade een zeldzaam goedje worden. De larven van bepaalde muggen zijn echte opruimkoningen: ze eten allerlei dood materiaal en algen en helpen zo mee aan schoonhouden van ons oppervlaktewater.

In Nederland komen 30 tot 40 soorten muggen voor. Door de opwarming van ons klimaat krijgen exotische soorten, zoals de Aziatische tijgermug, in Nederland steeds meer pootjes aan de grond. Dat is een zorgelijke ontwikkeling omdat deze soorten ziektes kunnen overdragen. Daarom doet het RIVM onderzoek naar de verspreiding en de vestiging van exotische muggen. Vreemd type gespot? Op de site van de RIVM (link: Muggen | RIVM) kun je meer informatie vinden en de vondst melden. Misschien hoeven we er niet een luidkeels ‘hoera voor de mug’ uit te gooien vandaag, maar een voorzichtig ‘yeeeey’?

Merije Bakker (HW zoemt)

Op het bericht van Merije kregen we van Jordy van der Beek (een muggen expert) de volgende informatie en willen we jullie niet onthouden. Bedankt Jordy!

Muggen behoren tot de onderorde Nematocera, en samen met de Brachycera (de echte vliegen) vormen ze de orde van de tweevleugeligen (Diptera). Muggen is dus een enorm grote groep met zeker 50.000 soorten wereldwijd. In Nederland zullen dit denk ik 1000 soorten o.i.d. zijn. De tekst van het stukje hierboven gaat grotendeels over steekmuggen (familie: Culicidae) op het stukje over de chocoladeknut (knutten, familie: Ceratopogonidae) na. Dat is dus een zeer kleine subgroep van de muggen. Deze twee families voeden zich met bloed, zoals in het stukje beschreven staat, maar dit is echter uitzondering binnen de “muggen”, waar de meeste soorten gewoon hun ding doen zonder mensen en dieren lastig te vallen. Dit is de context.

De foto’s laten echter dansmuggen zien (familie Chironomidae). Deze muggen zuigen geen bloed en mannetjes kunnen ’s zomers van die grote wolken vormen. En de dieren vormen stapelvoedsel voor vogels. Steekmuggen vertonen geen zwermgedrag (athans niet in onze omgeving) en de adulten zijn te individualistisch om stapelvoedsel te zijn in onze omgeving. Bij de larven is dit soms wel het geval. Lezers van jullie platform hoeven dus niet te vrezen voor grote wolken muggen, want die bijten niet, net als de mug op de foto (want die heeft geen link met de tekst) en de meeste andere muggen in Nederland.

Daarnaast nog maar de vraag wat echt het nut van steekmuggen in Nederland is. Behalve af ten toe een situatie waar er op de larven en adulten gepredeerd wordt. En het in toom houden van populaties andere dieren als vector van ziektes.

[ssba-buttons]