Dood hout leeft.

Gepubliceerd door Gert Huijzers op

Soms kan het niet anders en moet een omgevallen boom worden opgeruimd, maar mooier is als die kan blijven liggen. Sterker nog, laat ‘m liggen en laat de natuur zijn gang. Tal van beestjes, paddenstoelen, mossen en korstmossen leven van het dode hout en dragen bij aan de vertering van het hout.

Zoveel bos is er niet in mijn thuisgebieden, maar gelukkig toch wel beetje en een beheer waar de omgewaaide of dode bomen blijven liggen. Hoewel de percelen vrij eenzijdig zijn met het type loofhout, wat ooit is aangeplant, is het toch wel interessant genoeg om te kijken wat er zoal leeft.

Beestjes zoals de Ruwe Pissebed leven van dode planten en blad. Hun vochtige onderkomen in het rottende hout is noodzakelijk, omdat hun aangepaste ‘poten’ (pleopoden genaamd) als kieuwen fungeren en die moeten altijd vochtig blijven. Tijdens de zoektochten tussen het rottende hout trof ik ook 2 sluipwespen, luisterend naar de Latijnse naam Ichneumon stramentor en nog geen Nederlandse naam hebben. Dit is één van meest algemene sluipwespen in Nederland en overwintert o.a. onder schors of zelfs binnenshuis. De interessantste vond ik een mogelijke Gewone Populierensnuitkever, die op een Echt Judasoor verbleef. Een beestje van ca. 5 mm met een snuit als een olifantenslurf, met daaraan aan iedere zijde een antenne (?). De soort is in ieder geval sinds 2000 (bron: waarneming.nl) niet in de HW gezien en het aantal waarnemingen in Nederland is relatief beperkt.

Dode stammen, takken en rottend hout die met paddenstoelen zijn begroeid zijn dikwijls prachtige stillevens. Zoals een Gewoon Elfenbankje, geflankeerd door dood verrottend blad, die beiden een bijdrage leveren aan het verrottingsproces. De kleine Witte Oorzwammetjes vallen met name op door hun witte gestalte en zijn als een schelp met de boom verbonden. Als een lantaarntje is een Fluweelpootje aan de zijde van stam vergroeid, waar het vocht als mini riviertjes omheen gaat. Zie de Ruwe Pissebed rechts erboven. Een bijzonder fraaie creatie is de Geweizwam. Als relatief nietige wezens tref je ze vooral op dood hout aan. Dit exemplaar doet met zijn ‘gewei’ volledig zijn naam eer aan.

Eén van de mooiste stillevens vond ik de (mogelijke) Kleine Breedplaatmycena’s. Deze prachtige fragiele paddenstoelen staken op een stuk hout, als een spies, in het tegenlicht, fraai af tegen de donkere achtergrond. Meest bijzonder was een ‘glazen bol’, behoorlijk kleiner dan een speldenknop, wat onder een stuk schors zat. Een schimmel, een eitje, ???

Mooier kunnen we niet maken, je kan er niet omheen, DOOD HOUT LEEFT.

Mocht ik ergens met een soort mis zitten dan hoor ik dat graag.

Nog meer weten, kijk dan op https://www.naturetoday.com/…/nature-reports/message/…

Gert Huijzers

[ssba-buttons]