Dubbelkelk

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Zeer zeldzaam zeggen sommige bronnen. Anderen noemen Dubbelkelk zeer algemeen. Wie het weet mag het zeggen. Vorig jaarstond hij plotseling in mijn groentetuin. Voor mij toen een nieuwe soort. Hij groeit op bouwland en andere ruderale, omgewoelde plekken. Maar ook wel in bermen en langs dijken. Akkers en wilde planten gaat vanwege de meer dan efficiënte onkruid bestrijding al lang niet meer samen. Mogelijk een oorzaak van mijn late kennismaking met Dubbelkelk.

Prikkelharig wordt hij genoemd. De stekelharen staan deels op witachtige bultjes. Dat geeft het blad een pukkelig uiterlijk. Zijn naam dankt hij aan het breed uitstaande omwindsel onder de bloem. Een soort dubbele kelk. Dubbelkelk behoort tot de familie van de Composieten ofwel Samengesteldbloemigen. De “bloem” bestaat dan uit meerdere bloemen in een bosje bij elkaar. Lintbloemen aan de buitenrand voor het stralende uiterlijk en buisbloemen in het hart van de bos.

Dubbelkelk komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. Vermoedelijk ingevoerd en verspreid met luzerne- en klaverzaad. Omstreeks 1600 kwam hij op Walcheren al voor. Of dat in het wild was of gekweekt is niet bekend. In de eerste helft van de 19e eeuw groeide hij op veel plaatsen in Zeeland. Als je terug gaat in de tijd vervaagd het begrip “inheems”.

Joost Kievit MSc

[ssba-buttons]