Duizendblad


Een taaie rakker is het. Duizendblad groeit bijna overal en kan bijna overal tegen. Het is een veel voorkomende plantensoort op allerlei grondsoorten. Veelvuldig maaien, beweiding of betreding deren hem niet. Het wortelgestel helpt daar zeker bij. De wortels vormen een sterk vertakt, houtig en vezelig, horizontaal netwerk. Ideaal om erosie van taluds tegen te gaan.
De bloemen staan in schermen. Wit van kleur, maar soms ook roze. Duizendblad ook wel Gewoon duizendblad genoemd dankt zijn naam aan het fijn vertakte blad. De plant is een feest voor insecten. De Ecologische flora van Nederland spreekt dan ook van duizendbladspecialisten. Teveel om op te noemen, maar toch een greep. Snuitkevers, schildpadkevers, streepglanskever, bladrollers, spanners, kokermotjes, mineervlinders, galmuggen enzovoorts. Fantastisch om te zien hoe zo’n plant onderdeel is van een enorm netwerk van levende wezens.
Ook voor de mens was het een plant met duizend-en-een mogelijkheden. Thee, soep, salades, maar hij behoorde ook tot de meest gebruikte kruiden in de volksgeneeskunde. De vele werkzame stoffen in de plant hadden kennelijk een brede werking. Ze gaven verlichting bij tal van aandoeningen. Behalve als geneesmiddel gebruikte men de plant vroeger ook bij het verven van textiel.
Gewoon duizendblad: Taai en veelzijdig.
Joost Kievit