Echt duizendguldenkruid
Hij oogt fraai en is zeker niet zeldzaam. In het hele land kun je hem wel aantreffen. Echt duizendguldenkruid zie je op wat meer open plekken, op verschillende grondsoorten. Hij gedraagt zich een beetje als een pionier zou je zeggen. In tegenstelling tot zijn soortgenoten Strandduizendguldenkruid en Fraai duizendguldenkruid houdt hij niet van zout in de bodem. De rupsen van een vedermot gebruiken hem als voedselplant.
Vroeger schatte men de waarde van de plant hoog in. Vandaar de Nederlandse naam en ook de wetenschappelijke naam Centaurium, wat honderd goudstukken zou betekenen. Koortsbloem werd hij ook wel genoemd, maar de vroegere geneeskundige toepassing was breder. Naast koortswerend wordt onder andere genoemd: bloedzuiverend, darmgas verdrijvend, eetlust opwekkend, spijsvertering bevorderend en wormverdrijvend. Echt duizendguldenkruid smaakt erg bitter.
Men gebruikte hem ook als verfplant. De bladeren leverden een gele verf. Een bijzondere toepassing was het gebruik als haarbleekmiddel. Haren inmasseren met een mengsel van duizendguldenkruid en water zou een blonde glans op donker haar geven.
Joost Kievit MSc