Gelderse roos
Verkeerde naam? De Nederlandse naam Gelderse roos zou oorspronkelijk niet bij deze stuik horen. De naam komt van de bloemen die eertijds het wapen van het hertogdom Gelre tooiden. Maar deze moeten in werkelijkheid afkomstig zijn geweest van de Mispel. Een oudere en juistere naam is “Watervlier”.
De roomwitte bloemen staan in tuilen. Ze verschillen, de bloemen aan de rand zijn groter en fraaier. Deze fungeren als een soort reclamebord. Ze lokken bestuivers, maar er is daar niets te halen . De zweefvliegen, kevers en vlinders die er op afkomen vinden nectar en stuifmaal op de vruchtbare bloemen in het midden van de tuil.
Gelderse roos is een algemene verschijning in bossen en parken. De bessen blijven vaak tot laat in de winter hangen. Bitter als gal lees je hierover en voor mensen ook giftig. Lijsters eten er wel van na een vorst periode. Pestvogels waarvan we soms winterse invasies zien zijn wel liefhebber van de bessen.
Verschillende insecten soorten gebruiken de Gelderse roos als voedselplant. Bijvoorbeeld het Sneeuwbalhaantje, maar ook bladrollers en enkele soorten bladluizen. De rups van een vlindertje met de prachtige naam Sneeuwbalvouwmijnmot vreet een soort mijngang waarna het blad in een vouw trekt. Overigens de Sneeuwbal is een gekweekt familielid van de Gelderse roos die ook verwilderd voorkomt.