Gewone Bereklauw
Gewoon. Ja, het is een van onze meest voorkomende inheemse planten. Hij groeit bijna overal. Grondsoort maakt niet zoveel uit. Weinig of zwaar bemest? Daar maalt hij niet om. Nat of droog? Zelfs in rietland van zoetwater getijdegebied kan Gewone Bereklauw zich handhaven. De gemiddelde hoogwaterlijn is de grens. Natter gaat hij niet.
De eerste Latijnse naam ofwel het geslacht is Heracleum. Vernoemd naar de Griekse halfgod Hercules. Met recht. Een echte krachtpatser, fors van gestalte, soms manshoog, ruw behaard en zoals gezegd hij laat zich niet zomaar van zijn plek verdringen. Zijn familielid de uitheemse Reuzenbereklauw zorgt voor imagoschade. Deze zorgt voor overlast en ze worden met elkaar verward.
Gewone Bereklauw behoort tot de schermbloemigen. Het scherm van bloemetjes is een lust voor insecten en liefhebbers van insecten. Op zo’n scherm is altijd wat te zien. Voor tal van soorten is er wat te halen. Toch zijn er ook een paar specialisten die gebruik maken van deze plant. Een klein nachtvlindertje en enkele soorten galmuggen gebruiken hem als voedselplant.
Na de bloei krijgen we een scherm met vruchtjes. In het winterhalfjaar komen door de wind de zaden vrij. Kiemen gaat niet zo makkelijk. Er schijnt een forse vorstperiode nodig te zijn voordat er kiemplanten komen. Ik ben benieuwd hoe het hem vergaat met de klimaatverandering.
Joost Kievit