Grasklokje

Laag blijvende plant van vooral zandgronden. Ook in bermen met een schrale grasland vegetatie kun je Grasklokje wel aantreffen. Hij bloeit lang en ook na de bloei is hij het aanzien waard. De knikkende doosvrucht springt open en laat bij elke windvlaag wat zaden vrij. Grasklokje ofwel Campanula rotundifolia behoort tot de klokjesfamilie. De soortnaam slaat op de vorm van de rozetbladen. De stengelbladen hebben een andere vorm en daar komt de naam Grasklokje vandaan.
Klokjes worden vooral bezocht door bijen en dat geldt ook voor het Grasklokje. Voor hun voortplanting zijn in grote mate afhankelijk van bestuiving door bijen. Andersom is die afhankelijkheid er ook. Enkele soorten klokjesbijen moeten het van klokjes hebben. Ook de Dikpootbij, de Zandbij en enkele soorten glansbijen vliegen op klokjes. Verschillende bijensoorten gebruiken de afhangende bloemen ook wel als slaapkamer en als schuilplaats bij regen.
Enkele snuitkevers, mineervliegjes en soorten bladluizen maken gebruik van de klokjes. Grasklokje is waardplant voor de Wolfsmelkuil, de Zwartvlekdwergspanner en de Gewone dwergspanner. Mensen maakten nauwelijks gebruik van deze plant. In volksgeneeskunst zou hij soms zijn toegepast bij epilepsie. Als je onze wilde bijen wil helpen zijn klokjes in de tuin zeker aan te bevelen.
Joost Kievit