Grote egelskop

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Lid van Lisdoddefamilie. Een plant die bijna altijd met z’n voeten in het water staat. Langs oevers, maar ook midden in een sloot. Grote egelskop kun je ook in grotere wateren aantreffen. In kanalen, wielen, oude rivierlopen, beken, zelfs in zoetwater getijdegebieden groeit hij.  Ook in drijftillen zie je hem wel en dan speelt hij dus ook een rol in verlandingsprocessen.

Het kan een forse plant worden, zo’n anderhalve meter hoog, maar hij is gevoelig voor concurrentie. Tegen een soort als Riet moet hij het al gauw afleggen. Er zijn twee ondersoorten die te herkennen zijn aan de rijpe vruchtjes.

Diverse dieren hebben een relatie met Grote egelskop. Zo is er een nachtvlindertje dat een groot deel van zijn levenscyclus op de plant doorbrengt. Als rups op en in het blad en als pop in de ondergrondse delen van de plant. Ook enkele snuitkevers en bladhaantjes leven samen met Grote egelskop.  Ook de mens maakte er vroeger gebruik van . De plant kon eens in de twee jaar gesneden worden.  Het blad werd gedroogd en gedraaid en gebruikt als bindmateriaal door rietsnijders en tuinders. De wetenschappelijke naam Sparganium zou “band” betekenen.

Joost Kievit MSc

[ssba-buttons]