Heelblaadjes
Bijzondere naam. Is het meervoud, enkelvoud of allebei? Heelblaadjes, de naam doet vermoeden dat de plant vroeger een geneeskundig gebruik kende. Ook de tweede Latijnse naam wijst in die richting. Pulicaria dysenterica zou vroeger tegen dysenterie gebruikt zijn, maar mijn bronnen vermelden weinig concreets hierover.
Heelblaadjes behoort tot de familie van de samengesteld bloemigen. Er zijn dus buisbloemen en straalbloemen. Er is maar een enkele rij straalbloemen en die ontbreken soms ook nog. De gele bloemkleur kan soms rood aanlopen. Het is een plant van vochtige plekken. Blad en wortel ruiken naar zeep. De plant werd vroeger gebruikt om vlooien en andere lastige beestjes te verjagen. En als verfplant.
Enkele insectensoorten zijn gespecialiseerd op Heelblaadjes en haar naaste familieleden. Bijvoorbeeld de Alantschildpadkever, een klein bladhaantje leeft van deze plant. De larven zijn gehuld in spinsels, waardoor ze op de ongeopende bloemknoppen goed gecamoufleerd zijn. Ook enkele nachtvlindertjes maken gebruik van Heelblaadjes als voedselplant. Ze leggen er eieren op en de rupsen leven van de plant. Bleekgele bladluis is ook een specialist die op Heelblaadjes leeft. Niet alleen de naam is bijzonder.