Hondsdraf

Gepubliceerd door Joost Kievit op

De naam “Hondsdraf” is voor mij een raadsel. Zou het te maken hebben met de manier van verspreiden? Uitlopers die overal heen kruipen, wortelen en zo nieuwe planten vormen? De streeknaam “Kruip door de tuin” zou dan misschien beter passen. Je komt ook namen tegen als Galbloem, Donderbloem en Zereogenbloem. De Latijnse soortnaam “hederacea” verwijst dan weer naar klimop. Hoe dan ook Hondsdraf is een zeer algemeen lid van de lipbloemen familie.

Geliefd onder bijen en hommels en Hondsdraf onderhoudt ook een relatie met enkele specialisten. Een galwesp en een galmug gebruiken hem als voedselplant en dat geldt ook voor een soort mineervlieg. Hondsdraf groeit bijna overal en heeft altijd groene blaadjes. Alhoewel het blad kan wel verkleuren tot bruin of paarsachtig, afhankelijk van de hoeveelheid licht.

Vaak staat hij in de buurt van Grote brandnetel. Ben je geprikt, wrijven met een blad van Hondsdraf helpt snel. Vers en gedroogd gebruikte men Hondsdraf voor diverse aandoeningen. Behandeling van wonden en luchtwegen springt er dan uit. In de keuken gaf het vroeger een aroma aan groentesoep. Voor de komst van Hop werd Hondsdraf in Engeland als bierkruid gebruikt. Ook gewoon een vrolijk plantje dat heel uitbundig kan bloeien.

Joost Kievit MSc

[ssba-buttons]