Hop

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Het is onze langste kruidachtige slingerplant. Een vaste plant waarvan de bovengrondse delen in de winter afsterven. In een groeiseizoen kan hij een lengte van wel 5 meter bereiken. Hop zoekt wel steun en slingert zich langs alles wat houvast biedt, naar boven. De soort is tweehuizig. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten. Aan de planten met vrouwelijke bloemen komen de prachtige hopbellen. De bloemen stellen niet veel voor. Ze hoeven dan ook geen insecten te trekken. De wind zorgt voor bestuiving.

Hop is van oudsher een echte gebruiksplant voor mensen, maar ook een nachtvlinder heeft er waardering voor. Het vrouwtje van de Hopwortelboorder laat haar eieren op de grond vallen en de rupsen leven in de wortels van de plant. Trouwens ook in allerlei andere planten.

Het gebruik van Hop bij het brouwen van bier is algemeen bekend Voor dit doel wordt Hop ook wel geteeld. Maar de jonge scheuten werden ook gegeten. Vergelijkbaar met asperges. Mijn bronnen maken melding van een hele reeks van toepassingen: Pijnstiller, maar ook kussenvulling en slaapmiddel, strooikruid voor vloeren, vezelplant die sterke garens leverde, verfplant voor bruine kleuren, grondstof voor papier en het verjagen van insecten. En tot slot sierplant. Mooi en veelzijdig. Dat is Hop.

Joost Kievit

[ssba-buttons]