Ik lijk op een hommel

Gepubliceerd door Gert Huijzers op

De verscheidenheid in zweefvliegen, met bijna 400 soorten in Nederland en België, is groot. Iedereen met een tuin, met beplanting, heeft wel een aantal zweefvliegsoorten op z’n grondgebied. Sommigen vallen met hun dikwijls geel/zwarte kleuren meer op dan andere zweefvliegen die een overwegend donkere tekening hebben zoals de gitjes. Er zijn er ook bij die een sterke gelijkenis met hommels hebben en die ook imiteren. De meesten zijn zo groot al een middelgrote hommel en verkeren veelal in de nabijheid van hommels. Bij sommigen wordt het voor ons versterkt in hun namen zoals Hommelbijvlieg en Hommelreus. Ga je ze wat beter bekijken dan vallen er al snel een paar verschillen op tussen de hommels en hun imitators, namelijk dat bijen 2 paar vleugels hebben en (zweef)vliegen 1 paar, de vorm en plaatsing van de ogen, opbouw achterlichaam en zo nog een aantal verschillen, die je al snel helpen om vast te stellen of je met een bij of een (zweef)vlieg te maken hebt.

Hieronder en bij de foto’s wat voorbeelden van de meest voorkomende hommelimitators.

Hommelbijvlieg (Erisralis intricaria)

De Hommelbijvlieg is een algemene soort in Nederland en is in diverse biotopen te vinden. Op de foto zien we een vrouwtje, wat o.a. af te leiden is aan de witte beharing op het achterlichaam, wat bij mannetjes bruin is. De soort kent twee kleurvariaties en net als bij de Hommelreus komt die kleurstelling verdacht veel overeen met de tekening van bepaalde hommels.

Blinde Bij (Eristalis tenax)

De Blinde Bij is één van algemeenste bijvliegen en bijna het gehele jaar door te zien. Deze zweefvlieg is meer een imitator van een Honingbij dan van een hommel, wat in de kleurstelling enigszins is terug te vinden.

Hommelreus (Volucella bombylans)

Deze sterk behaarde zweefvlieg heeft afhankelijk van de kleurstelling een behoorlijke gelijkenis met b.v. steenhommel of aardhommelachtige. Bij de eerste vanwege het rode achterlichaam en bij de tweede betreft het de geelzwarte tekening van het middenlichaam en witte lichaamsuiteinde. De verschillende kleurstellingen maken drie verschillende ondersoorten van de hommelreus. Mocht je goed zicht op de vleugels van het beestje hebben dan valt de zware tekening van de aders op. De larven van de Hommelreus ontwikkelen zich in de hommelnesten.

Grote Narcisvlieg ( Merodon equestris)

De Grote Narcisvlieg is ook een in Nederland algemeen voorkomende zweefvlieg en ook weer één die als hommelimitator bekend staat. Er zijn vijf ondersoorten en evenzoveel kleurvariaties met sterke overeenkomsten met de hommelreus.

Categorieën: BlogInsecten

[ssba-buttons]