Kraailook
Een veel voorkomende plant. Niet erg kieskeurig over zijn standplaats. Je ziet hem in de schaduw, maar ook in de volle zon. Vochtig en droog. Ook de grondsoort maakt niet zoveel uit. In bossen, parken, weiden, duinen, bermen en op dijken kun je Kraailook aantreffen. Lid van de leliefamilie en verwant aan andere de wilde en gecultiveerde look soorten. Wilde Ajuin wordt hij ook wel genoemd.
Op looksoorten zijn enkele insecten soorten gespecialiseerd. De Looksnuittor legt eieren op het blad. De larve leeft van het blad en ontwikkelt zich daar tot een volwassen insect. Ook enkele vlindersoorten maken gebruik van look. Op uien en prei kan dit een plaag veroorzaken, doordat de rupsen van de planten eten.
Kraailook is eetbaar. Het blad is ook in de winter groen. Het ruikt bij kneuzing naar kruidige ui. Het geeft een lekkere smaak aan salades. De ondergrondse bolletjes lijken op kleine uitjes. Ze kunnen ook als zilveruitjes in het zuur worden verwerkt en gegeten. Goed voor hart en bloedvaten. En voor de spijsvertering naar het schijnt.
Joost Kievit