Look-zonder-look
Uiterlijk heeft hij niets van look, maar ruik eens aan een gekneusd blad. Echt look ofwel uiengeur. Vandaar Look-zonder-look. Prachtige naam. Alleszeggend. Hij groeit in de duinen, bossen en ruigten. Hij behoort tot de familie van de Kruisbloemen en komt algemeen voor in ons land.
De Oranjetip gebruikt Look-zonder-look als waardplant. Dat wil zeggen dit vlindertje legt eitjes op de plant, de uitgekomen rupsen eten ervan en na verpopping komt er weer een nieuwe generatie Oranjetipjes. In het duingebied gebruikt de Oranjetip vaak Look-zonder-look, meer naar het westen meer de verwante Pinksterbloem. Tweede keus?
Vroeger gebruikte men de plant veelvuldig in de keuken. Wat er uit springt is het gebruik in salades, sauzen en als smaakmaker in gerechten. Gesnipperde bladeren in een saus zou dezelfde smaak als knoflooksaus geven maar zonder het blijvende effect. Bij verhitting verdwijnt het lookaroma en in de plaats daarvan krijg je een scherpe mosterd smaak. In kleine peulen ook wel hauwtjes genoemd zitten de zaden. Naar verluidt kunnen deze dienen als vervanger voor mosterdzaad. In het verleden gebruikte men Look-zonder-look ook wel als kamerplant.