Onbekend, onbemind?

Gepubliceerd door Gert Huijzers op

Gele Hersentrilzwam

Zeker niet als het om biodiversiteit gaat!

Tijdens mijn zwerftochten door de thuisgebieden ligt mijn focus veelal op vogels en insecten. Tegen de tijd dat het insectenseizoen voorbij is komen de paddenstoelen al aardig tevoorschijn, wat tot ver in de winter doorloopt. Een groep waar ik weinig van weet, maar wel oog voor heb, zeker als het fraaie of bijzondere verschijningsvormen betreft. Waarneming.nl helpt daarbij om betreffende soorten op naam te brengen, hoewel dat niet altijd een zekerheidje is. In de uitgestrekte gras- en rietvelden kom je niet zoveel soorten tegen, maar er zijn ook wat plaatsen met opgaand en dood hout.

Verrassend wat voor een (stil)levens je daarop tegenkomt, een prachtige mix van mossen, korstmossen en paddenstoelen. Afgelopen weken trof ik daar voor het eerst de Gewone Oesterzwam op een wilg aan. Hoewel beschrijvingen van de soort vermelden dat het een eetbare soort is waag ik me daar niet aan, want een (duur) foutje is door een leek snel gemaakt. Een andere mooie zwamsoort en als oren op de stam zijn gegroeid heeft de naam Echt Judasoor gekregen. De buitenzijde voel zacht, maar toch vrij stevig en elastisch aan. Ze groeien graag op vlieren, zoals ook deze exemplaren. Iets verderop trof ik vermoedelijk een Fluweelpootje aan. Er zijn verschillende soorten Fluweelpootjes die niet eenvoudig van elkaar zijn te onderscheiden. Een soort als Gewoon Fluweelpootje is een echte winterpaddenstoel en groeit graag op dood hout. Al die bruine paddenstoelen lijken al snel op elkaar, zeker als je er niet in thuis bent. Zo ook een Gewoon Donsvoetje, op de stam van een sierappel die zich ooit in de vrije natuur heeft gevestigd.

Soorten die veel minder opvallen zijn de trilzwammen, die een gelei-achtige structuur hebben en er glibberig uitzien. Ze zijn dikwijls klein van stuk, groeien veelal op dood hout en zodoende niet altijd direct in het zicht. Recent maakte ik kennis met een gewone soort als de Klontjestrilzwam maar ook (waarschijnlijk) met de zeldzame Gele Hersentrilzwam die een sterke gelijkenis met de Gele Trilzwam heeft. Allemaal mooie bijvangsten, naast de vogels en insecten en als verdere bijdrage in het vaststellen van de biodiversiteit van de ‘eigen’ gebieden in de Hoeksche Waard. Bovendien een heerlijke uitdaging om ze goed op de plaat te krijgen.

Mocht ik er met de soorten naast zitten dan hoor ik dat graag.

Gert Huijzers

Judasoor
Oesterzwam
Fluweelpootje
Gewoon Donsvoetje
[ssba-buttons]