Schorpioenvliegen, griezelig mooi en ongevaarlijk!

Een heel apart beestje als je een schorpioenvlieg voor het eerst ziet. De lange snuit, die aan de pestmaskers van de medici uit de middeleeuwen doet denken, maar zeker ook het schorpioenachtige lichaamseinde bij de mannetjes. Ondanks dit dreigende uiterlijk zijn het volkomen ongevaarlijke insecten. Het tangvormige uiteinde bij de mannetjes wordt alleen voor de paring gebruikt, het vrouwtje wordt ermee vastgepakt. Na de paring worden door het vrouwtje 50-60 eitjes in de bodem afgezet, waar na ongeveer 10 dagen de larven uitkomen.
Schorpioenvliegen zijn alleseters, dode insecten, honingdauw, fruit maar ook nectar uit verschillende soorten bloemen.
Schorpioenvliegen behoren ondanks hun naam niet tot de vliegen, maar vormen een eigen groep binnen de insecten, de orde Mecoptera. Wereldwijd zijn er ruim 500 soorten. In Nederland komen 5 soorten voor, te weten:
– de Bergschorpioenvlieg, een zeldzame soort en dan alleen in Limburg
– de Roodkopschorpioenvlieg, die in de westelijke provincies zelden wordt gezien en in de andere provincies in de laatste tien jaren ook is afgenomen
– de Gewone Schorpioenvlieg in veel provincies aanwezig, maar wordt in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden steeds minder gezien.
– de Weideschorpioenvlieg en Duitse Schorpioenvlieg, de 2 soorten met de grootste verspreiding in Nederland en worden ook het meest in de Hoeksche Waard gezien.
Herkenning van de soorten is niet eenvoudig en wordt vooral bepaald door de vlekkenpatronen op de vleugels. Voor de opvoer in Waarneming.nl is het beste om een foto van de bovenzijde te hebben, waar de vleugels goed zichtbaar op zijn.
Gert Huijzers
Bronnen: waarnemig.nl, WikipediA, Naturalis, Nature Today
0 reacties