Slootjesdagen IVN
Het IVN organiseert tijdens haar landelijke Slootjesdagenhttps://www.ivn.nl/slootjesdagen/over-de-slootjesdagen (10 t/m 12 juni) allerlei activiteiten waarbij kinderen en hun (groot)ouders zelf op onderzoek uit gaan, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. aandacht voor de rijkdom en het belang van onze sloten.
Iets over de sloot
We kent de iconische schoolplaten niet van de landschappen van halverwege de vorige eeuw? Een daarvan toont de onderwaterwereld in een doorsnee, voor ons land zo’n typerend landschapselement: de boerensloot. De plaat is een ode aan haar bewoners. Een bonte verzameling van planten en dieren boven en onder water. Salamanders, geelgerande watertor, gele plomp, en hangend aan een overhangende tak een ringslang. Niet alleen voor kinderen een fascinerend ontdekkingstocht en tot de verbeelding sprekend tafereel.
Sloten zijn aangelegd om de waterstand in het landelijk poldergebied goed te kunnen regelen.
Door intensiever landgebruik en daarmee veranderende eisen aan het waterbeheer is het aanzien van de sloot de afgelopen eeuw behoorlijk veranderd. Zowel de waterkwaliteit als de hoeveelheid water in de sloot staan onder druk. Hogere temperaturen, lagere waterstanden, stijle oevers en grotere voedselrijkdom maakt het voor de typische slootplanten en dieren lastig om in te overleven.
Ook in de Hoeksche Waard vormen sloten door hun lengte van vele tientallen kilometers, verbindingen en leven in, op en naast het water krachtige biodiverse netwerken. Water Natuurlijk ijvert al heel lang voor beheer met meer oog voor het belang van gezond oppervlaktewater. Door een juist beheer kunnen deze netwerken van sloten van grote betekenis zijn voor allerlei (water)planten, vissen, insecten en vogels. Mooie voorbeelden hiervan zijn te vinden in het Oudeland van Strijen maar ook elders in de polder of zelfs in de bebouwde kommen zijn rijk begroeide sloten te bewonderen. De moeite waard om tijdens een wandeling of fietstocht eens een kijkje te nemen.
Kijk voor meer informatie over sloten ook eens op de Natuuracademie van het IVN bij https://natuuracademieonline.ivn.nl/resources/natuur-algemeen-sloten
Benieuwd hoe het er onder water uit kan zien? Onderstaande foto komt van de website Natuurfotografie / blik onder water:
Detail toont het complexe netwerk van sloten in het Oudeland van Strijen op een landkaart van 1950