Speerdistel

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Onze plant hoort bij de familie van de Composieten of wel samengesteldbloemigen. De bloem is eigenlijk een bosje met heel veel bloemen. Speerdistel is twee of meerjarig. Als temperatuur en vochtigheid van de bodem goed zijn, kiemt het zaad. Het kiemplantje groeit uit tot een rozet en zo overwintert hij. In het tweede jaar komt de Speerdistel tot bloei. Of niet. Als tegen de winter de rozet niet groot genoeg is, stelt hij de bloei een jaar uit.

Putterdistel, Dikkop, Breedbol en Stekel kom je als regionale namen tegen. Stekels heeft hij en dat maakt dat hij te vuur en te zwaard bestreden werd. In het kielzog van de Akkerdistel moest alles wat prikt het ontgelden. Onterecht, want Speerdistel is een mooie plant die nauwelijks overlast veroorzaakt. En voor insecten geweldig!

De nectar is lastig bereikbaar. Voor hommels, bijen, vlinders en zweefvliegen met langere tong is het een fantastische voedselbron. Tal van insectensoorten gebruiken Speerdistel en haar familieleden ook als moederplant. Ze leggen er eieren op en de larven leven ervan. Dat zie je ook terug in namen als Distelboktor, Trage distelsnuittor, Speerdistelboorvlieg. Om er maar enkele te noemen. Voedsel voor mensen bleef volgens mijn bronnen beperkt tot de geschilde stengels.

Joost Kievit

[ssba-buttons]