Tuinportretten

Struinen in de tuin van….

Tuinen kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van de biodiversiteit.

De komende tijd wil Hoeksche Waard Zoemt regelmatig enthousiaste tuineigenaren op ons eiland aan het woord laten over de manier waarop zij wilde planten of dieren in hun tuin een plekje proberen te geven.

HW zoemt is dit keer op bezoek bij Pauline en Peter in Zuid Beijerland.

De tuin van Pauline en Peter ligt achter een dijkhuisje en is gericht op het zuiden. Er is slim gebruikgemaakt van het verschil in hoogte door het aanleggen van verschillende niveaus en begroeide muren. Er is een grote afwisseling tussen kruiden, struiken en aan de randen hogere struiken en bomen waardoor het midden van de tuin open en zonnig blijft.

Wat onmiddellijk opvalt is het grote aantal soorten planten in de tuin waarvan er vele in bloei staan.

Diverse zithoekjes geven een mooi zicht op alles dat er groeit en bloeit. Mooie bonus is het fraaie uitzicht over de akkers ten zuiden van Zuid Beijerland.

Wat is er in de tuin gedaan of juist gelaten ter bevordering van de biodiversiteit?

Tijdens de rondleiding laat Pauline zien hoe ze de natuur meer de tuin in proberen te halen.

* Gefaseerd maaien. Het met rijk begroeide borders omgeven kleine gazonnetje heeft in het midden een overstaand stukje gras met diverse wilde kruiden. Er wordt dus gefaseerd gemaaid! Dit stukje gras dat mag blijven staan, vormt een mooi toevluchtsoord en biedt insecten in het gras de kans om ondanks het maaien toch in de tuin te overleven.

* Brandnetelhoekje: tegen een stukje heg aan de straatzijde staan een paar uit de kluiten gewassen brandnetels. Deze dienen als waardplant voor de diverse vlindersoorten die in de tuin voor komen.

* Vijvertje: Aan de rand van de tuin heeft Pauline een klein vijvertje aangelegd waarin enkele waterplanten groeien. Om de vijver staan onder andere kattenstaart, echte koekoeksbloem en zenengroen. Kikkers hebben zich er nog niet laten zien maar tot de vaste gasten behoort een badderende merel en ook doen diverse libellensoorten met regelmaat de vijver aan.

minivijvertje met gestapelde stenen

* Gestapelde stenen: Grenzend aan het vijvertje staat een halve meter hoog muurtje van los gestapelde stenen met daarin holten van diverse grootte voor bijvoorbeeld insecten en ander kleine dieren. Pauline vertelt dat het aantal insecten bij de in de muur ingebouwde bijenhotels wat tegenvalt. Ze vermoedt dat het muurtje te veel in de schaduw ligt.

* Ingezaaide akkerrand: Wat niet meteen in het oog springt maar vanaf de akker pas opvalt: de ingezaaide akkerrand. Na overleg met de eigenaar van de akker heeft Pauline de akkerrand grenzend aan haar tuin ingezaaid met een biologisch zaadmengsel. Een bont mengsel van inheemse en niet-inheemse planten markeert de grens tussen de akker en haar tuin. Ondanks het sombere weer vlogen er meerdere soorten hommels rond en vorig jaar zijn er zelfs koninginnenpages waargenomen.

* Spreiding voedselaanbod: Door een zorgvuldige selectie van bloeiende soorten planten is er vanaf de vroege lente tot laat in de herfst voedselaanbod voor insecten.

* Inheemse plantensoorten: Pauline koopt bij tuincentra met regelmaat inheemse soorten die vervolgens een geschikt plekje in de tuin krijgen. Naast eerder genoemde soorten staan er op diverse plekken in de tuin o.a. koninginnenkruid, hop, grote bosaardbei, vingerhoedskruid en knautia. Ook vestigen zich spontaan leuke inheemse soorten in de tuin zoals look-zonder-look of smeerwortel welke laatste een aantrekkelijke plant voor hommels is. Pauline vraagt zich af of het verstandig is allerlei exotische soorten te zaaien of dat je toch beter kunt kiezen voor meer inheems zaaigoed.

Verassende ontmoetingen: Pauline heeft ooit een bijzondere kever op het bloeiend duizendblad in haar tuin aangetroffen. Determinatie hiervan was niet eenvoudig maar het bleek uiteindelijk om een penseelkever te gaan. Geen alledaagse verschijning in een tuin.

Erg blij met: eigenlijk is Pauline blij met elke plant, bloem of dier die zich elke dag weer op hun eigen manier laten zien. Speciaal genoemd wordt de zingende grutto, die soms op een ochtend aan de horizon te horen is.

Nog in de planning: Pauline wil een deel van de beukenheg vervangen door een heg met inheemse soorten als mei-of sleedoor. Die zijn door hun bloemen en bessen aantrekkelijker voor respectievelijk insecten en vogels.

Daarnaast wil zij nog wat stukjes tuin ‘wilder’ maken door daar inheemse planten meer hun eigen gang te laten gaan.

Uitdaging: Op diverse plaatsen komt zevenblad in de tuin op. Hoewel deze schermbloemige mooi bloeit en dan insecten trekt, wil Pauline voorkomen dat het gaat woekeren en andere planten verdringt en verwijdert deze plant met de hand. Ze onderzoekt op dit moment of mulchen (bedekken van bodem met organisch materiaal) hiervoor een oplossing zou kunnen bieden.

Iemand andere tips?

[ssba-buttons]