weekend 26– 27 – 28 augustus: de nacht van de vleermuis
Het kan niet anders of je bent ze ook dit jaar weer tegengekomen. Op een niet te winderige, zwoele avond in de schemering tijdens een wandeling of zittend in tuin of op een balkon: vleermuizen.
In het laatste weekend van augustus wordt de jaarlijkse nacht van de vleermuis gehouden. Voor de 26e keer wordt er in veel landen dan extra aandacht besteed aan deze fascinerende dieren. De omstandigheden zijn dan meestal uitstekend om vleermuizen waar te kunnen nemen.
Onvermoeibaar en geruisloos fladderend zijn ze op zoek naar voedsel dat in deze tijd van het jaar volop aanwezig is. Slecht zien is voor vleermuizen geen enkel beletsel om feilloos hun prooi uit de lucht te plukken. Hun Sonarsysteem wijst ze daarbij zeer nauwkeurig de weg. Specialisten als de water- of meervleermuis zijn door hun speciaal aangepaste voeten zelfs in staat om insecten van het wateroppervlak te plukken. Per nacht kan een vleermuis wel 3000 muggen, motjes of kevers vangen! Als onderdeel van de voedselketen zijn ze dus bijzonder nuttig.
In Nederland komen 17 soorten vleermuizen voor waarvan er verschillende ook in de Hoeksche Waard algemeen aanwezig zijn. Soorten als de Gewone dwergvleermuis, Rosse dwergvleermuis en Laatvlieger kom je ook in de bebouwde kommen tegen. Daar slapen ze overdag bijvoorbeeld in spouwmuren, onder dakranden of in holle bomen. Ook zijn er op diverse plaatsen in de Hoeksche Waard veel vleermuiskasten opgehangen zodat vleermuizen een (winter)slaapplaats hebben op plekken waar deze op dat moment niet voor handen zijn. Deze kasten kun je eenvoudig zelf maken of zijn te koop bij bijvoorbeeld Natuurmonumenten.
Het is op het eerste gezicht niet makkelijk om te zien met welke vleermuissoort je te maken hebt. Het is immers vaak bijna donker en ze zitten niet bepaald stil. En hoewel elke soort zijn eigen kenmerkende geluiden heeft zijn deze voor ons menselijk oor helaas niet hoorbaar. Met de handige zoekkaart van de Zoogdiervereniging is het toch mogelijk om te zien met welke vleermuis je waarschijnlijk te maken hebt.
Op hun jachtvluchten vliegen ze vaak op windluwe plekken waar de insecten vliegen. Zo maken ze graag gebruik van bomensingels, flink ontwikkelde hagen of bosranden. Ook voor vleermuizen zijn de (knot)bomenrijen in de Hoeksche Waard dus van groot belang. HW zoemt heeft er de afgelopen jaren enkele honderden meters van aangelegd.
Mocht je meer willen weten over de nacht van de vleermuis kijk dan eens op https://www.nachtvandevleermuis.nl/
Meer informatie over vleermuizen en de verschillende soorten is te vinden op de site van de zoogdiervereniging of op de website van de landelijke vleermuiswerkgroep
Benieuwd wat je kunt doen om de vleermuizen in je buurt een handje te helpen? De Zoogdiervereniging heeft een brochure met tips uitgebracht. https://www.zoogdiervereniging.nl/winkel/folders/folder-vleermuizen-ook-uw-tuin
Nieuwsgierig geworden naar de vleermuizen in Hoeksche Waard? Het Hoeksche Waards Landschap heeft een zoogdierwerkgroep dat met regelmaat vleermuisinventarisaties uitvoert. Voor vragen of advies over vleermuizen kun je daar vast en zeker terecht.