Zachte ooievaarsbek

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Geranium molle is de wetenschappelijke naam. Bij de naam geranium hebben de meeste mensen een heel andere plant voor ogen. En toen ik bij m’n pensionering een bak met geraniums kreeg waren dat geen ooievaarsbekken. Geranium komt van het Griekse woord geranios ofwel kraanvogel, molle staat voor zacht. De naam heeft alles te maken met de lange tot snavelvorm uitgroeiende vruchten.

Zachte ooievaarsbek is een- tot tweejarig en overwintert als rozet. Per jaar kunnen meer generaties voorkomen. Ze hebben een tweebloemige bloeiwijze met hartvormige kroonbladen. De kleur kan variëren van roodpaars naar blauwpaars en wit. Meestal doen ze aan zelfbestuiving. De zaadverspreiding is bijzonder. Na bevruchting ontstaat er een vrucht in de vorm van een lang uitgegroeide snavel. Als die rijp is, springt hij open en de zaden worden met kracht weggeslingerd.

De meest opvallende relatie van onze ooievaarsbekken is het Bruin blauwtje. Er zijn ook andere insectensoorten zoals snuitkevers maar het Bruin blauwtje springt eruit. Dit mooie vlindertje is afhankelijk van eenjarige ooievaarsbekken. Zachte ooievaarsbek kun je bijna overal wel aantreffen. Heel algemeen maar toch bijzonder. Trouwens de traditionele geranium heet eigenlijk pelargonium en dat komt van het Griekse pelargos ofwel ooievaar.
Joost Kievit.

[ssba-buttons]