Zeeraket

Gepubliceerd door Joost Kievit op

zeeraket

Ik vind hem mooi. Je vindt hem langs de kust. De naam zegt het al. Ook wel in het binnenland als er zeezand aangevoerd is. Zeeraket hoort bij de kruisbloemenfamilie. Met viertallige bloemen als duidelijk kenmerk. Hij kan goed tegen zout. Het dikke vlezige blad wijst daar ook op. Hij groeit vooral op plekken waar afval uit zee onder het zand ligt. Op de zogenoemde zeereep zorgen rottende plantenresten, dode dieren en ander materiaal voor voldoende voeding.

Zeeraket kan ook helpen bij duinvorming. De bossige plant vangt het stuivende zand op. Tijdelijk, want hij is eenjarig. Aan het eind van het seizoen moeten andere planten het zand vastleggen. Zeeraket sterft af en het zand verwaait weer. Als bijvoorbeeld Biestarwegras het overneemt kan de duinvorming doorzetten.

De verspreiding gebeurt op verschillende manieren. Een rijpe vrucht breekt makkelijk af en valt in de buurt van de moederplant. De vruchten hebben een kurkachtige wand. Zekunnen daardoor meer dan een week blijven drijven. De zee kan dan voor verspreiding over lange afstand zorgen. Maar Zeeraket gedraagt zich ook als steppenroller. Hij laat los van de grond en rolt met de wind mee over het strand. Zeeraket is waardplant voor het Groot koolwitje en voor een soort aardvlo.

Joost Kievit

[ssba-buttons]