Zelf doen

Iedereen kan op z’n eigen manier iets bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in de eigen omgeving. Of je nu een flinke tuin hebt of slechts een balkon, er is altijd wel iets te bedenken waarmee je de natuur dichter bij kunt halen en er een plekje voor kunt creëren. Of het nu om insecten, vogels, planten of andere dieren gaat.

Al wat leeft en groeit ….

Mogelijk ben je er zelf al jaren mee bezig en geniet je dagelijks van het leven dat zich in je tuin thuis is gaan voelen. Brutale mussen in de ligusterheg, een zingende merel in alle vroegte en de eerste citroenvlinders in het voorjaar. Of met een beetje geluk een jagende vleermuis of een luidruchtig scharrelende egel in de avondschemering.
Of misschien is de interesse voor het leven in je tuin pas ontstaan en wil je daar graag iets meer mee doen. Op internet staan er talloze tips voor iedereen die graag iets wil bijdragen aan de natuur in de eigen tuin. Gewoon omdat het zo mooi is. Of omdat ze zich zorgen maken om de achteruitgang van wilde dieren en planten.



Een kleine tuinvijver maakt de tuin aantrekkelijk voor veel soorten planten én dieren.

Een prima start is het bekijken van de biodiversiteitswijzer ontwikkeld door Deltaplan Biodiversiteit. Een eenvoudig stappenplan voor iedereen met een tuin of balkon. Aan de hand van 6 vragen krijg je te lezen wat je in jouw situatie zou kunnen doen om bijvoorbeeld vlinders of hommels in je tuin te krijgen. Of de vogels in je tuin een handje te helpen. Het is niet ingewikkeld en het biedt voor elk wat wils.

mussenkast met zichtbaar tevreden bewoners
een rommelhoekje met voor veel soorten wat wils…
Leven in de tuin

Bij de term biodiversiteit wordt er al snel aan grote natuurgebieden gedacht met veel soorten planten en dieren. Toch begint biodiversiteit klein, in de eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan vogels die tuinen bezoeken. Maar ook aan de regenwormen in de grond. De tuin is een zeer belangrijke schakel in de algehele biodiversiteit.

Helaas veranderen de tuinen de laatste tijd. De laatste ‘trends’ in tuinontwerp lijken van de tuin een versteende buitenruimte te willen maken. We komen dan vooral veel grote grijze bestrating tegen en het groen wordt kort gemaaid. Dit heeft natuurlijk veel negatieve gevolgen voor de biodiversiteit! Daarom willen wij hier tips geven om de tuin aantrekkelijker te maken voor planten en dieren en zo de biodiversiteit te verbeteren. Dit doen we aan de hand van de term ‘Levende Tuin’.

Levende tuin is een term voor een soort tuinen waar de balans tussen mens en natuur goed is. Een levende tuin heeft verschillende kenmerkende eigenschappen.  Wij willen hier graag een aantal belangrijke kenmerken van de Levende tuin onder uw aandacht brengen. Aan de hand van deze praktische tips kunt u eenvoudig een levende tuin creëren en zo een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de Hoeksche Waard!

Een moderne nieuwe tuin, grote tegels en een strak gazon. Dit biedt weinig ruimte voor (wilde) planten en dieren.

Bestrating

De laatste jaren komen er steeds meer tuinen met grote, grijze, Chinese hardsteen tegels, schuttingen en weinig of ‘strak’ groen. Dit is een trend die niet bevorderlijk is voor de biodiversiteit in het algemeen en tuinen in het bijzonder. Niet alleen voor de biodiversiteit heeft dit nadelen, maar ook voor mensen zelf en de waterhuishouding. Als de zon in de zomer fel schijnt op een tuin met zulke tegels en een schutting, wordt deze warmte gereflecteerd waardoor het nog warmer wordt in uw tuin. Dit wordt ook wel hittestress genoemd. Een grasveld daarentegen koelt een tuin juist, net als een boom, die het felste zonlicht tegenhoudt. Dit scheelt heel erg in temperatuur. Een ander probleem dat een volledig bestrate tuin met zich mee kan brengen is dat het water niet weg kan na een heftige regenbui. Hierdoor kan er dus water blijven staan op de tegels. Wel kan dit water vroeg of laat in de bodem infiltreren en dat is beter dan dat het water via het riool wordt afgevoerd. Nog beter is het water opvangen in een regenton. Op deze manier kan een tijdelijk teveel aan water later alsnog gebruikt worden in de tuin zonder dat daar kostbaar leidingwater voor gebruikt hoeft te worden.

Bestrating kan ook praktisch zijn. Daarom is het het mooiste als er in de tuin een mooie afwisseling is tussen bestrating en bijvoorbeeld gras. Een andere nieuwe oplossing van de laatste jaren is halfverharding. Dit zijn tegels waar het gras (en andere kleine plantjes) tussen kan groeien. Hier kan het water ook goed infiltreren in de grond en is er toch een vorm van verharding.

De meest bekende halfverharding met gras.
Bestrating met (regen)waterafvoer naar het riool. Jammer….
Tuinafscheiding

De afgelopen decennia maken steeds meer hagen plaats voor schuttingen, de laatste jaren ook nog eens betonnen schuttingen. Zoals al eerder gezegd reflecteren schuttingen zonlicht, waardoor in de zomer de temperaturen hoog kunnen oplopen in een tuin. Daarnaast zijn schuttingen (en met name de betonschuttingen) erg slecht voor de biodiversiteit. Het is zelfs zo erg dat in de jaren ’80 en ’90 de mussenpopulatie in Nederland met 50% is gedaald, wat voor een deel te wijten is aan het verdwijnen van de hagen in tuinen. De huismus staat nu zelfs op de Rode Lijst van de Nederlandse broedvogels. Hier vinden mussen veel voedsel in en een veilige plek om te rusten en te broeden. Naast de huismus vinden ook de merel, het roodborstje, de heggenmus en nog veel andere vogelsoorten een veilige plek in een haag.

Egels & hagen

Een andere soort die in aantallen erg hard achteruit is gegaan als gevolg van de plaatsing van schuttingen, is de egel. Egels  scharrelen ’s nachts rond op zoek naar voedsel, dit doen ze ook graag tussen de planten in de tuin. Ze eten hier onder andere slakken en insecten. Door de plaatsing van schuttingen moet de egel zijn zoekgebied vergroten.

Wat u kunt doen om onder andere de mus en de egel een handje te helpen, is een deel van de schutting te vervangen voor een haag. Verschillende soorten hagen doen het goed in een tuin en zijn een feest voor egels en vogels:  de Beukhaag, Haagliguster, Haagbeuk en Taxus. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten. U kunt de tuin ook toegankelijker maken voor egels door onderin de schutting een egeldoorgang te maken. Deze kleine uitsparingen hoeven vanaf de grond gezien maar 20 cm hoog te zijn en u helpt de egel er enorm mee! Een andere manier om een bestaande afscheiding te verbeteren, is tegen een bestaande schutting betongaas te plaatsen en hier klimop in te laten groeien. Hier vinden veel insecten een schuilplaats en het geeft al een heel natuurlijke uitstraling.

Een egel in z’n element
Dit soort hermetisch afgesloten schuttingen knippen tuinen op in hokjes, onbereikbaar voor o.a. egels.
Niet alleen deze vrouwtjesmus is blij met een heg. Met name ligusterheggen zijn erg geliefd.

Heb je nog vragen of lijkt het je leuk om mee te werken aan HW zoemt neem dan contact met ons op.

[ssba-buttons]