Bodemdieren

Gepubliceerd door Rick van Pelt op

De afgelopen weken waren het de bodemdierendagen. Bodemdieren zijn diertjes die in de bodem leven zoals de naam al zegt. Deze soorten zie je niet zo vaak, toch zijn het erg heel erg veel. Een aantal bekende soorten die je vast wel kent zijn: de pissebed, de regenworm en de mier. Veel mensen vinden deze beestjes een beetje vies, ze zijn glibberig, kriebelig en vaak heel erg snel. Toch kunnen we niet zonder deze bodemdiertjes!

Bodemdieren zijn namelijk erg belangrijk voor de kwaliteit van de bodem. Ze eten de restjes van dode planten en dieren. Doordat de bodemdiertjes zich een weg banen door de grond zorgen ze ook voor genoeg lucht in de grond en het mengen van de aarde.

Helaas gaat het steeds slechter met de bodemdieren. Doordat tuinen bestraat worden kunnen bodemdieren er minder goed leven waardoor de bodemkwaliteit afneemt.

Wat kunt u dan doen om meer bodemdiertjes te lokken naar je tuin? Laat in de winter wat blad liggen tussen de planten, hier kunnen veel bodemdiertjes in overwinteren. Wees ook voorzichtig met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en gebruik meer organische mest.

Ook in uw tuin kunt u bodemdiertjes vinden, kijk maar eens onder een tegel of onder een graspol. Als u veel soorten bodemdiertjes vindt in de tuin bent u al op de goede weg.

Kijk voor meer informatie over de bodemdieren op de website van IVN.

Bijgaand wat foto’s van bekende en minder bekende bodemdieren.

Rick van Pelt

[ssba-buttons]