Daslook

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Een bosplant, maar in ook tuinen zie je hem veel staan. Daslook heeft een sterke uiengeur, die aan het begin van de zomer als hij afsterft op z’n sterkst is. Het donkergroene blad komt uit de ondergrondse bol met een draaiing in de steel. Hierdoor is de onderkant van het blad van boven te zien. Daslook is vrij zeldzaam en was lange tijd wettelijk beschermd. Ik weet niet of dat nog zo is.

Van oudsher wordt Daslook gebruikt in de keuken. Het jonge blad heeft een zachte bieslookachtige smaak en wordt gebruikt in salades en soepen. De plant wordt ook wel verwerkt in pesto’s, marinades, brood, kruidenboter en kaas. Ook de bol is eetbaar. Wel oppassen dat je Daslook niet verwart met Lelietje-van-dalen. Dat is erg giftig en het blad lijkt op elkaar.

Vroege insecten maken dankbaar gebruik van de bloemen. Daslook is ook voedselplant voor enkele soorten zweefvliegen en een motvlindertje. Ze leggen eieren op de plant en de rupsen leven er van. Onze plant is ook gastheer voor enkele roestzwammen. Deze maken in een fase van hun levenscyclus gebruik van Daslook en wisselen dan van gastheer. Een soort stapt over op wilgen en een ander pendelt tussen Daslook en Rietgras. Merkwaardig.

Joost Kievit MSc

[ssba-buttons]