Gele hoornpapaver

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Een gele klaproos. Daar lijkt het op als je de bloem ziet. De Gele hoornpapaver hoort dan ook net als de klaproos tot de papaverfamilie. De soort is zeldzaam en staat op de rode lijst. Gele hoornpapaver kun je vooral langs de kust vinden. Hij groeit dan vooral op het vloedmerk, dat is de strook met aanspoelsel. Het organisch materiaal dat hier ligt,  geeft de voeding die hij nodig heeft. 

Gele hoornpapaver heeft een blauwgroen blad. Dat zie je vaker bij kustplanten. Ze hebben een waslaag die de verdamping beperkt. Aan zee moet je zuinig zijn met zoet water.  Hij komt voor van het Middellandse zeegebied tot in Scandinavië. Sporadisch ook wel meer landinwaarts. In stedelijk gebied of in een berm. Het kan dan om een ontsnapte tuinplant gaan. Het zaad wordt ook als tuinplant verkocht.

Insecten zorgen voor bestuiving en het zaad zit in hauwen. Dat lijken wel tentakels en ze kunnen wel 15 cm lang zijn. Daarin lijken ze totaal niet op de klaproos, waarbij de zaadjes in een soort “peperbusje” zitten. Gele hoornpapaver verspreid zich ook als een “steppenroller”. Door de gekromde hauwen van een afgebroken stuk plant kan hij over het strand rollen, ergens blijven haken en opnieuw gaan groeien. Heel bijzonder.

Joost Kievit

[ssba-buttons]