Gewone vogelmelk

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Zuiverheid en onschuld zou de symbolische betekenis van Vogelmelk zijn. Ster van Bethlehem wordt hij ook wel genoemd. De wetenschappelijke naam “Ornithogalum” is afgeleid van een oude Griekse naam. “Ornithos” betekent vogel en “Gala” staat voor melk. Hij behoort tot de aspergefamilie en in mijn beleving is het zeker geen veel voorkomende plant.

Je vindt Gewone vogelmelk als ondergroei in loofbossen, maar ook in uiterwaarden, bermen en op dijken. Vroeger stond hij ook wel op akkers. Waar hij in de volle zon staat gaan de bloemen al vroeg op de ochtend open. Afgaand op de Franse volksnaam “dame d’onze heurs” zou je dat niet zeggen. Op donkere dagen blijven de bloemen gesloten. De groene streep midden over de witte bloemdekbladen is heel kenmerkend.

Het is een bolgewas en vermeerdering gebeurt door kleine bolletjes die aan hoofdbol groeien. Soms komen wel doosvruchten met zaden tot ontwikkeling, maar kiemplanten sterven snel af. Ze schijnen niet of nauwelijks bij te dragen aan verspreiding van de plant. Gewone vogelmelk is licht giftig. Toch vermelden bronnen gebruik in de keuken. Zo zouden de bollen eetbaar zijn en lijken op schorseneer.

Joost Kievit MSc.

[ssba-buttons]