Groen licht voor De natte krat

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Door klimaatverandering krijgen we meer perioden van hitte en droogte en heviger piekbuien. Waarom dan geen hemelwater opvangen en bufferen? Daardoor komt er ook minder water op straat! Niet alleen is het goedkoper om met regenwater je tuin- en kamerplanten te begieten, maar het is ook veel milieuvriendelijker. De natte krat helpt hierbij.

Sinds september 2021 woon ik (Annemarie Zirkzee) in een seniorenwoning in Goudswaard en woon daar in ‘de flatjes’, zoals deze huisjes hier bekend staan. In mijn eerdere woonplaatsen hield ik me ook al bezig met duurzaamheid. Daarom ben ik lid geworden van het Hoekschewaards Landschap (HWL) en de werkgroep ‘bebouwde kommen’ van HW zoemt. Uit mijn vorige woonplaats ken ik de ontwerper van de ‘Natte Krat’; Tijs van Ruth. Hij plaatste in samenwerking met o.a. het Waterschap Hollandse Delta een aantal natte kratten voor (drink-)waterbesparing en regenwateropvang in Rotterdam.

De meeste mensen kennen nog wel de ouderwetse houten regenton. Een natte krat is groter en het leek me een aanwinst voor Goudswaard en een mooie bijdrage aan de klimaatadaptatie. Inmiddels zijn alle bewoners van de flatjes geïnformeerd en het merendeel is enthousiast. Ook andere partijen die nodig zijn om dit project te realiseren, zoals HW Wonen, de gemeente, een aantal politieke partijen en de dorpsvereniging, zijn betrokken. 

De met hout vormgegeven natte krat wordt geplaatst aan de regenpijp, tegen het gebouw. Boven het wateroppervlak hangt een plantenbak met planten die aantrekkelijk zijn voor insecten. Dat draagt dan weer bij aan de biodiversiteit in het algemeen en aan het insectenleven in het bijzonder.

Met behulp van een lont onttrekken deze planten water aan de natte krat en profiteren op die manier van water dat anders in het riool verdwenen zou zijn.

Het plaatsen van een achttal natte kratten tegen de gevel van ‘de flatjes’ is als projectplan ingediend bij het kernteam van HWzoemt en is inmiddels goedgekeurd. En er is dus groen licht! De eerste hobbel is genomen. 

Annemarie Zirkzee

[ssba-buttons]