Groot hoefblad

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Wilde rabarber, Paddebladen, Grote hoetjesblaar zijn gebruikte streeknamen voor Groot hoefblad. De wetenschappelijke Petasites komt van het Griekse petasos, wat zoiets als breed gerande hoed betekent. Vroeger gebruikte men een blad wel als paraplu of parasol.

Het blad werd ook gebruikt als verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld om boter te verpakken en koel te houden. Ook in de geneeskunde was Groot hoefblad belangrijk. Thee van gedroogde bladeren en bloemen bij problemen met ademhaling, omslagen met vers blad voor gewrichtspijnen en om wonden te helen en de wortel zou helpen tegen krampen. Mensen maakten dankbaar gebruik van zijn veelzijdigheid.

Dat geldt ook voor insecten. Groot hoefblad bloeit al heel vroeg en is een welkome voedselbron voor vroege hommels, bijen en vlinders. Bestuiving is dan niet zeker en verspreiding door stukjes wortelstok onder andere via het water is een welkome aanvulling. Je ziet de plant veel op oevers waar hij met een netwerk van taaie wortelstokken een levende oeverbeschoeiing vormt. Er zijn ook specialisten, insecten die hun eieren op de plant leggen. De rupsen gebruiken de plant als voedselbron. Denk aan de Grote hoefbladsnuittor, maar ook een soort vedermot, een uilvlinder en een zweefvlieg hebben zo’n relatie met Groot hoefblad. Elk onderdeeltje van de natuur heeft zo z’n plek en functie in het grote geheel.

Joost Kievit

[ssba-buttons]