Grote ereprijs

Ruim 20 soorten ereprijs hebben we in ons land. Ze behoren tot de helmkruid familie en er zijn grote verschillen. Enkele houden van water, andere vind je op droge plekken. Er zijn eenjarige en overblijvers. Grote ereprijs is de meest algemene soort. Eenjarig en je ziet hem het meest op kleigronden, maar ook elders is hij algemeen.
Hij groeit op gestoorde grond en op intensief beteelde akkers kan Grote ereprijs zich goed handhaven. Veel stikstof deert hem niet, een zonnige plek heeft de voorkeur. Het is een kosmopoliet, dat wil zeggen dat hij over de hele wereld voorkomt. Oorspronkelijk in West Aziatische berggebieden maar hij verspreidde zich via tuinen ook over Europa. In 1843 ontdekte men deze plant voor het eerst in ons land en wel op Zuid-Beveland.
De wetenschappelijke naam is Veronica persica. Over de herkomst van de namen gaan verschillende verhalen De geslachtsnaam zou van de heilige Veronica afgeleid zijn. Het plantje zou ‘eer en prijs’ verdienen vanwege z’n geneeskundige werking. In de Middeleeuwen zouden winnaars van grote toernooien een krans van ereprijzen gekregen hebben. In de Nederlandse naam zien we ‘Perzisch’ niet terug. Wel in het Duits en in Frans. Wij houden het op Grote ereprijs, terwijl hij vrij klein is.
Joost Kievit
