Hulp voor bijen gevraagd

Gepubliceerd door Joost Kievit op

HW zoemt vraagt om hulp voor de bijen. Veel bijensoorten dreigen uit ons land te verdwijnen en daar moeten we wat aan doen. Bijen hebben geschikte bloemen nodig. Vandaar ook de actie van bollen naar bloemrijk gras. Tot nog toe overtreft deze actie de verwachting, maar er kan meer. Er moet meer.

Actie HW zoemt

HW zoemt is het collectief van mensen en organisaties dat werkt aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Dat is hard nodig want het gaat slecht met de natuur. Zo staat 55 % van de 359 bijensoorten in ons land op de rode lijst. Als we niet oppassen raken we ze kwijt. Het gaat niet om honingbijen. Daar zijn er meer dan genoeg van en die worden goed verzorgd door de imkers. Honingbijen hebben ook bloemen nodig. Ze profiteren dus mee.

Hommels horen ook tot de bijenfamilie. Zij en de bijensoorten die afhankelijk zijn van klavers hebben het extra moeilijk. Klavers maar ook andere geschikte planten kunnen bijna overal groeien. Reden voor HW zoemt om de actie “van bollen naar bloemrijk gras” te starten. Mensen of bedrijven die hun gazon willen omzetten naar bloemrijk gras krijgen een bollenpakket.

Bloembollen

Het pakket met bloembollen is met zorg gekozen, in overleg met een kenner. Geen narcissen, die zijn niet geschikt voor insecten. Wel krokussen, vier verschillende soorten, een sterhyacint, sierlook, een druifhyacint en een verwilderingstulp. Het gaat om 110 bloembollen en het pakket heeft een winkelwaarde van bijna 50 euro. De bollen kunnen in een gazon geplant worden. Het zijn geen inheemse bloemen maar ze helpen de vroege hommelkoninginnen aan voedsel. En het is een mooie opstart naar een grasveld met inheemse bloemen.

Onze bollen zijn biologisch geteeld en als zodanig gecertificeerd. Ze komen van Natural Bulbs uit Hillegom. Gifvrije bollen zijn heel belangrijk. Als er ergens veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, dan is dat in de bollenteelt en bijen zijn heel gevoelig. Een klein beetje gif kan al fataal zijn.

Nabestelling

De HW zoemt actie slaat aan. Op voorhand was op 30 pakketten gerekend, maar dat blijkt te weinig. Er komt een nabestelling en mensen of bedrijven die nog mee willen doen en hun gazon willen omvormen naar bloemrijk gras kunnen zich melden via info@hwzoemt.nl. Als er bedrijven zijn die onze actie willen sponsoren, dan horen wij dat ook graag.

Joost Kievit Msc

Nadere informatie:

Joost Kievit, telefoon 078 6731522, email kievitjoost@gmail.com

www.hwzoemt.nl en www.naturalbulbs.nl

[ssba-buttons]