Jaarlijkse Bijenlandschapevent op voormalig vliegveld Valkenburg

Gepubliceerd door Henk de Koning op

Gisteren 24 augustus 2023 naar Katwijk aan Zee geweest om deel te nemen aan het Bijenlandschapevent georganiseerd door Groene Cirkel Bijenlandschap/ Bijenlandschap Zuid-Holland. Ruim 120 personen namen hieraan deel. Deelnemende organisaties waren o.a. EIS kenniscentrum Insecten, HWzoemt, Rijksvastgoedbedrijf en Wageningen University. Onderwerpen waren onder meer EIS met “Hoe staat het met de bijen in Zuid-Holland” en HW zoemt met “De Zandhommelzuidas”.

V.w.b. het laatste onderwerp hield Gert Huizers een vlammend betoog over “Hoe houden wij de zandhommel in Nederland?”. Onderwerpen waren “Kent iedereen mij?, Ik stel geen hoge eisen, En toch gaat het niet goed met mij en Er is meer nodig… een Zandhommelzuidas”. Dit alles werd gevolgd door een projectvoorstel en tevens een inventarisatie van de huidige en toekomstige stand van zaken de zandhommel betreffende. Het verschil hiervan dient opgelost te worden willen wij de zandhommel in Nederland behouden.

Ook interessant was de lezing over de toekomstige wijk Valkenhorst met duizenden woningen die op het voormalige vliegveld gerealiseerd gaat worden. Heel belangrijk bij de opzet van de wijk is de inrichting ervan, waarbij bijen en bijbehorende planten en nestelgelegenheid niet worden vergeten.

Tot slot waren er workshops. Ik heb deelgenomen aan een bijenexcursie op het terrein van het voormalige vliegveld. Veel groen is daar inmiddels vervangen door ingezaaide wilde planten. De aanwezigheid van bijen is ook seizoengebonden en het kostte zo nu en dan enige tijd om een bij met het grote schepnet te vangen. Ook heb ik de workshop “Toolbox hulp voor bestuivers” gevolgd. Wageningen Environmental Research gaf hiermee acte de presence van een hulpmiddel/App voor advies op maat om bijen en zweefvliegen te helpen overleven. Op de App of website zijn respectievelijk een boekje (pdf) met bijenlandschapsadviezen te vinden en ook de wegwijzer bestuivers, terreingericht advies en een routekaart bijenlandschap. Ik raad u aan om op de genoemde website/App eens een kijkje te nemen. Het is echt de moeite waard!
Veel succes.
Henk de Koning

Categorieën: InsectenNieuws

[ssba-buttons]