Klein hoefblad

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Altijd weer een vrolijk beeld in het vroege voorjaar. Bijzonder ook. Eerst de bloemen en later pas het blad. Klein Hoefblad is op akkers een bijzonder lastig onkruid. Dat komt door een bijna onverwoestbaar stelsel van wortelstokken, waarmee hij zich snel kan vermeerderen.

Klein Hoefblad is een echte pionier en bij de grote inpolderingen vormde hij een ware plaag. In de Noordoostpolder heeft men de ecologie van de plant goed bestudeerd. En door het inzaaien van riet konden in de Flevopolder problemen worden voorkomen. Hoeven, Stinkblad en Paardevoet zijn enkele streeknamen van deze plant.

Een soort roestzwam parasiteert op Klein hoefblad. Aan de onderkant van het blad ontstaan gezwellen overdekt met oranjerode sporen. Wegslakken en Gewone barnsteenslakken eten bij voorkeur van de aangetaste bladeren. Slakken krijgen soms zelfs de kleur van de sporen. Voor vroege insecten is de plant een welkome bron van nectar.

Sommige bronnen vermelden het gebruik in de keuken. Bloemen en bladeren in salades, bereid als spinazie en in soepen. Jam van de bloemen zou heel lekker zijn. Maar er zijn ook waarschuwingen dat Klein hoefblad gifstoffen bevat die de lever aantasten. Het gif zou zich opstapelen in de lever en onherstelbare schade veroorzaken. Voorzichtigheid geboden dus.

[ssba-buttons]