Knotwilg voor elke tuin

Gepubliceerd door Joost Kievit op

HWzoemt en Hoekschewaards Landschap werken aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Nu start een actie voor meer knotwilgen in tuinen. Zo’n boom past bijna overal en is een aanwinst voor de natuur in onze leefomgeving. Met gratis plantmateriaal en instructie geven we een impuls aan de biodiversiteit. Binnenkort is de eerste uitdeeldag.

Plant een iconische (knot)wilg!

Een knotwilg, zeker als hij als hij al wat ouder is, blijkt een ‘bom’ van biodiversiteit te zijn. Op en in de kroon en de stam leven talloze planten, vogels en insecten. Onderzoek geeft aan dat op een wilg meer dan 100 soorten planten en ruim 450 verschillenden soorten insecten kunnen voorkomen. Dat is belangrijk want het gaat niet goed met het insectenleven. De afgelopen 30 jaar zijn we zo’n 80 % van onze insecten kwijtgeraakt.

Reden voor Hoekschewaards Landschap om in het kader van het 50-jarig jubileum de knotwilg te benoemen tot één van de 17 iconische soorten in de Hoeksche Waard.  Een knotwilg past bijna in elke tuin. Waar andere bomen vaak te groot worden, bepaal je dat bij een knotwilg zelf. Met gericht onderhoud kun je sturing geven aan de hoogte en de omvang van de kroon. Vaak kun je de takken die bij het onderhoud vrijkomen weer gebruiken. Als vlechtwerk of verwerkt in een takkenril. Ook dood wilgenhout is een bron van leven.

Gratis plantmateriaal

HWzoemt en Hoekschewaards Landschap gaan plantmateriaal voor knotwilgen gratis weggeven. Iedereen kan daar een beroep op doen. Er komt een eenvoudige instructie voor het planten en het onderhoud van de wilg bij. Een grondboor is handig gereedschap om in een handomdraai zo’n boom te planten. Grondboren zijn straks te leen om het allemaal gemakkelijker te maken. Het plantmateriaal krijgt een lengte van ongeveer 3 meter, zodat het in een personenauto vervoerd kan worden.

Ook op bedrijfsterreinen is vaak ruimte voor knotwilgen. Bedrijven en particulieren die grote aantallen willen, kunnen ook aanspraak maken op plantmateriaal. Tegen kostprijs kan dat door Hoekschewaards Landschap vervoerd en eventueel ook geplant worden.

Reserveren van knotwilgen is handig en kan via e-mail info@hwzoemt.nl. Je kan ook gewoon langs komen op de eerste uitdeeldag. Dat is tijdens de winterfair van Hoekschewaards Landschap op zaterdag 9 december 2023 vanaf 11.00 uur in het Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1c in Numansdorp. Als de voorraad op is, kom je op de reservelijst voor een volgende uitdeeldag. Deze actie is mogelijk gemaakt door Samen voor onze Leefomgeving met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij.

Cees Mesker

Nadere informatie Cees Mesker, telefoon 06 12966131

[ssba-buttons]