Knotwilgen gewild.

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Hoekschewaards Landschap (HWL) en HWzoemt startten de actie “Een knotwilg voor elke tuin”. Mensen konden gratis plantmateriaal voor knotwilgen krijgen met een plantinstructie. Er kwamen veel meer aanvragen dan verwacht. Dat is mooi, want iedere wilg betekent een impuls voor biodiversiteit. De eerste uitdeel dag is geweest, de tweede komt eraan.

Gratis plantmateriaal

De actie loopt als een speer. Bij de opzet was de gedachte dat er bij de eerste dag van uitgifte 100 aanvragen zouden zijn. De teller staat nu op 325. Dat betekent veel extra werk voor de vrijwilligers van HWL en HWzoemt, maar dat doen ze met plezier. Op de winterfair van HWL kon men de bomen ophalen en dat gaf een gezellige drukte. Het plantmateriaal is van een lengte dat ze passen in een middenklasse personenauto.

Er werd een plantinstructie bijgeleverd en hierbij is een grondboor eigenlijk een onmisbaar stuk gereedschap. De wilgenstek moet in een boorgat van ongeveer een meter diep worden gestoken. Iedereen kan een grondboor lenen. Ze zijn beschikbaar, verspreid over de Hoeksche Waard en kunnen op afspraak opgehaald worden.

Cees Mesker tijdens de uitgiftedag op 9 december

Sommige bedrijven en ook particulieren vragen om grotere aantallen. HWL kan dan zorgen voor vervoer en eventueel het planten van de bomen. Hierover maakt men maatwerk afspraken en daarbij worden wel de kosten in rekening gebracht.

Topper voor biodiversiteit

Een knotwilg is op het punt van biodiversiteit de absoluut top onder de bomen. Op en in de kroon en de stam leven talloze planten, vogels en insecten. Onderzoek geeft aan dat op een wilg meer dan  450 verschillenden soorten insecten kunnen voorkomen. Dat is belangrijk want het gaat niet goed met het insectenleven. De afgelopen 30 jaar zijn we zo’n 80 % van onze insecten kwijtgeraakt. Meer natuur inclusief wonen kan helpen en een knotwilg past in bijna elke tuin.

Waar andere bomen vaak te groot worden, bepaal je dat bij een knotwilg zelf. Met gericht onderhoud kun je sturing geven aan de hoogte en de omvang van de kroon. Vaak kun je de takken die bij het onderhoud vrijkomen weer gebruiken. Als vlechtwerk of verwerkt in een takkenril. Ook dood wilgenhout is een bron van leven. Zo kan iedereen wel wat doen voor herstel van biodiversiteit.

Actie gaat door

Het plantmateriaal is gratis. Dat neemt niet weg dat er wel kosten zijn. Het is mogelijk gemaakt door de nationale Stichting Herstel Biodiversiteit en het fonds “Samen voor onze Leefomgeving” met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij. Bomen reserveren kan per email info@hwzoemt.nl

De volgende dag van uitgifte is op vrijdag 19 januari 2024 van 14.- tot 17.- uur in het Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1c te Numansdorp.

Joost Kievit MSc

Nadere informatie: Cees Mesker, telefoon 06 12966131 of Joost Kievit, telefoon 078 6731522

[ssba-buttons]