Komend weekend Tuintelling vleermuizen!

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Gewone grootoorvleermuis (Paul van Hoof / vleermuisnet.nl)

Van 24 tot en met 26 mei is het weer zover: de jaarlijkse nationale vleermuistuintelling.

Bij goed weer kun je rond de avondschemering gedurende een uurtje de lucht boven je tuin in de gaten houden om te zien of deze boeiende, mysterieuze dieren ook jouw tuin met een bezoek vereren.

Sommige soorten Vleermuizen zijn vooral dol op muggen en kunnen per nacht daar wel duizend van eten! Ook vangen vleermuizen veel plaaginsecten die anders schade aan landbouwgewassen toe zouden kunnen brengen. Tevens is een vleermuis in je tuin is ook een indicatie dat je in een groene buurt woont en dat er voldoende nestgelegenheid te vinden is.

Een meer dan welkome gast dus.

Benieuwd of er ook in jouw tuin vleermuizen rondvliegen? Doe dan mee aan de tuintelling!

Hoe werkt het?

Ga tijdens een of meerdere tellingsdagen (24, 25, 26 mei) buiten zitten vanaf zonsondergang (ongeveer 21:45) totdat het donker is. Zoek daarvoor een plek met vrij zicht op een stuk hemel zodat je de vleermuizen kunt zien vliegen. Liefst ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. Noteer hoeveel vleermuizen je tegelijk hebt gezien en van welke soort. Geef de aantallen door via de website.

Vleermuizen herkennen is niet makkelijk. En hoewel er hier mooie zoekkaart te downloaden is kun je gelukkig ook je vleermuis noteren in de categorie ‘vleermuis onbekend’.

Elke vleermuis telt!

[ssba-buttons]