Lisa tovert grasveld om tot insectenparadijs en buurttuintje

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Dat de vers opgestarte werkgroep ‘bebouwde kommen’ van HW zoemt serieuze plannen heeft mag duidelijk zijn na het lezen van onderstaand interview met Lisa Solleveld in Het Kompas. Lisa is coördinator van de werkgroep.

Strijen – Duurzaamheid, biodiversiteit, vergroening, klimaatverandering, voedselbossen, tegelwippen… Allemaal thema’s waar de laatste tijd veel aandacht voor is. Daarom besloot Lisa Solleveld begin dit jaar samen met een buurvrouw aan de gemeente te vragen of ze het ‘saaie’ betegelde pleintje voor hun huizen om mochten toveren tot een groen buurttuintje.

’ Helaas mocht dat niet, vanwege het bestemmingsplan’, zegt Lisa, ‘maar we mochten wel zo’n 28 m² van een grasveldje in onze wijk omtoveren tot iets moois. Dat hebben we gedaan! Meerdere buurtbewoners droegen hun steentje en plantje bij en kwamen aan met paaltjes, tegels als muurtje, bloemenmixen en ideeën. Een leuke manier om elkaar te leren kennen en iets bij te kunnen dragen aan een groenere wijk! Er staan nu onder andere planten om insecten te lokken, wilde planten die ook eetbaar zijn en medicinale werkingen hebben (zoals brandnetel en smeerwortel), bessenstruiken, keukenkruiden en zonnebloemen. Zowel mens als dier kunnen ervan genieten! Ik wil iedereen die leuke ideeën heeft om zijn wijk te vergroenen aanmoedigen om aan de slag te gaan: vervang tegels in je tuin voor planten, neem contact op met de gemeente voor grotere plannen, of sluit je bijvoorbeeld aan bij HW zoemt. HW zoemt is een organisatie die zich inzet voor behoud en herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Ik ben onlangs lid geworden en trekker van de werkgroep ‘bebouwde kom’. Dus voel je je geroepen om mee te helpen onze wijken duurzamer, groener, diervriendelijker, vrolijker en gezelliger te maken? Kijk dan bijvoorbeeld op hwzoemt.nl, word lid van de Facebookgroep ‘HW zoemt ‘bebouwde kom’’, stuur een mailtje naar lisasolleveld@hotmail.com of maak gewoon je eigen tuin aantrekkelijker voor insecten. Alle beetjes helpen’, besluit Lisa!

[ssba-buttons]