Meidoorn

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Meidoornbloesem

Eigenlijk Eenstijlige meidoorn. Er is ook een Tweestijlige. Het onderscheid is het aantal stijlen en ook de bladvorm is anders. Ze kunnen met elkaar kruisen en bastaarden vormen. En dan kan het onderscheid lastiger worden. Eenstijlige meidoorn  is erg algemeen. Op bijna alle grondsoorten kun je hem aantreffen. Alleen met uitgesproken voedselarme en er natte omstandigheden heeft hij problemen.

In de duinen zie je solitaire meidoorns met bijzondere windvormen. Het stamhout is bikkelhard. Het verhaal gaat dan men hier vroeger hakblokken voor onthoofdingen van maakte.  Duizenden kilometers meidoorn hagen zijn uit ons land verdwenen door mechanisatie van de landbouw. Ook de angst voor besmetting van boomgaarden met perenvuur heeft veel meidoorns de kop gekost.

Meidoornbessen

Eeuwenlang heeft men de rode bessen gebruikt om z’n urine afdrijvende en samentrekkende werking. De hartfunctie zou baat hebben bij blad en bloemen. Meidoorns hebben een belangrijke functie in het landschap. Insecten, vogels en zoogdieren maken er dankbaar gebruik van. Er zijn ook specialisten onder de insecten. Zo leggen een nachtvlindertje en een bronswespje eieren in de vruchten, het meidoornhaantje doet dat in de vruchtbeginsels, de Meidoornrozetgalmug veroorzaakt bladproppen die in de winter opvallen als de rest van de struik kaal is. Verder heeft nog een aantal soorten paddenstoelen een intieme relatie met de meidoorn. Mooi toch?

Joost Kievit

[ssba-buttons]