Minder gazon, meer bloemen 

Gepubliceerd door Joost Kievit op

HW zoemt gaat bloembollen weggeven. In ruil voor bloemrijk gras. Vlinders, hommels en bijen hebben het moeilijk. Steeds meer soorten worden zeldzaam. Daar moeten we wat aan doen. HW zoemt doet dat. Het is een collectief van mensen en organisaties dat werkt aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard.

Van bollen naar bloemrijk gras

Het insectenleven neemt dramatisch af. Onderzoeken wijzen op een achteruitgang met 80 % de afgelopen 30 jaar. Oudere automobilisten weten nog wel dat je vroeger om de haverklap de voorruit van je auto moest schoon maken. Geplette insecten belemmerden het zicht. Dat is voorbij. Actie is nodig.

Insecten hebben bloemen nodig voor nectar en stuifmeel. Bloeiende inheemse wilde planten zijn dan het beste. En gazon kan gemakkelijk worden aangepast naar bloemrijk gras. Minder en niet alles tegelijk maaien en het maaisel afvoeren. Er komen dan vanzelf kruiden met bloemen, die vlinders en bijen van voedsel voorzien.

Hommel koninginnen maar ook andere insecten komen heel vroeg in het jaar uit hun winterslaap. Ze gaan werken aan een nieuwe generatie. Voedsel is dan schaars en vroeg bloeiende krokussen en andere bolgewassen kunnen dan uitkomst bieden. Reden voor HW zoemt om te starten met een project “Van bollen naar bloemrijk gras”.

Gratis bloembollen

Mensen en bedrijven kunnen intekenen voor een gratis bollen pakket ter waarde van ongeveer 50 euro. Het gaat om biologisch geteelde bloembollen van verschillende soorten. Krokussen, sterhyacint, sierlook, druifhyacint en verwilderingstulp, geselecteerd op geschiktheid voor onze inheemse insecten.

Degenen die in aanmerking willen komen voor de gratis bloembollen moeten van plan zijn om hun gazon geheel of gedeeltelijk om te zetten naar bloemrijk gras, zodat er meer voedsel voor vlinders en bijen beschikbaar komt. Een beheer van minder en gefaseerd maaien en maaisel afvoeren is dan voldoende. HW zoemt kan zo nodig adviseren over het nieuwe beheer.

Intekenen voor een gratis bollen pakket kan op de voorjaarsconferentie van HW zoemt. Deze is op dinsdag 23 mei in het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp. Inloop vanaf 19.30 uur. Meer informatie op www.hwzoemt.nl

Joost Kievit

0786731522, kievitjoost@gmail.com

[ssba-buttons]