Oranje havikskruid

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Hij valt op door z’n kleur. Hij is niet van hier, maar voelt zich thuis. Oranje havikskruid komt oorspronkelijk uit Centraal en Zuid-Europa. Aangevoerd als tuinplant, ontsnapt, verwilderd en ingeburgerd. Nu kun je hem overal in ons land wel aantreffen in bermen en op dijken. Ik zie ze nooit massaal voorkomen. Altijd maar enkele exemplaren. En nog steeds ook een aantrekkelijke tuinplant.

Oranje havikskruid en z’n soortgenoten horen bij de familie van de samengesteldbloemigen. Een bloem is dus eigenlijk een bosje bloemen. We kennen aardig wat havikskruiden in ons land, allemaal met gele bloemen. Wie zich in de havikskruiden verdiept raakt al snel de weg kwijt. Ze bastaarderen gemakkelijk met allerlei tussenvormen als gevolg. Ook komt vruchtzetting zonder bevruchting voor. Een natuurlijke vorm van klonen.

Hij is eetbaar en heeft een wat bittere smaak, heb ik begrepen. Plantensap, blad en bloem worden gebruikt in soep, salade en ragout. Rauw of gekookt en de bloemen gebruikt men wel als decoratie op gerechten. Heel vroeger gebruikte men havikskruiden wel bij oogaandoeningen, maar ik zou daar niet aan beginnen. Het insecten bezoek is in mijn beleving niet uitbundig, maar vlinders, bijen en hommels maken wel gebruik van Oranje havikskruid.

Joost Kievit

[ssba-buttons]