Schijfkamille

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Dit plantje wordt veel over het hoofd gezien. En met voeten getreden. Het wordt een tredplant genoemd. Hij groeit op allerlei grondsoorten die verdicht zijn doordat er gereden of gelopen wordt. Een mooie manier van verspreiden helpt Schijfkamille verder. Bij druk worden de nootjes met zaad iets slijmerig en plakken gemakkelijk aan hoeven, schoenen of banden. Transport naar een nieuw plekje is hiermee verzekerd.

Schijfkamille komt oorspronkelijk uit Noordoost-Azië en Noord-Amerika. Via botanische tuinen heeft hij zich verspreid over Europa. Rond 1900 was de intocht in Nederland en na een halve eeuw groeide hij overal in ons land. Nu behoort hij tot de algemeenste tredplanten en akkeronkruiden. Is hij nu inheems?

Het ontbreken van de witte lintbloemen is een opvallend verschil met de andere kamille soorten. De geslachtsnaam “Matricaria” betekent moederkruid en duidt op gebruik bij vrouwenziekten in de oudheid. Het geneeskundig gebruik van kamillesoorten is veelomvattend. Het wordt gedronken als thee, het blad wordt gegeten, gebruikt als mondspoeling en ook op de huid gesmeerd. Het zou helpen bij de spijsvertering, ontstekingen, menstruatiepijn, slapeloosheid, jeukende ogen enzovoorts. Minder bekend, maar in veelzijdigheid doet Schijfkamille niet onder voor zijn soortgenoten.

Joost Kievit

[ssba-buttons]