Verwijderen knotwilgen op de Korteweg bij Zuid-Beijerland

Twee weken geleden ben ik foto’s gaan maken van het verwijderen en herplanten van knotwilgen. Deze moesten vanwege een aan te leggen fietspad op de Korteweg bij Zuid-Beijerland verwijderd worden. Door een viertal bezoeken aan de locaties op de Korteweg en Bosweg bij Zuid-Beijerland heb ik dit vastgelegd en ik wil u graag een indruk geven hoe dit ging. Tijdens de werken werd ik geïmponeerd door het proces van ontwortelen van de knotwilgen, het herplanten en de hierbij gebruikte zorgvuldigheid, maar ook door de indrukwekkende mechanische constructies die dit alles mogelijk maken.
Eigenlijk komt er weinig tot geen handwerk meer aan te pas. De mechanische constructie op de vrachtwagen (wit) en tractor (geel) geven zelfs 2 verschillende manieren weer om zo’n knotwilg uit de grond te krijgen. De witte vrachtwagen werd ook voor transport gebruikt van de knotwilgen naar de Bosweg voor het herplanten. De werking van de grijper en de bijbehorende hydrauliek is hier goed zichtbaar. Op de Bosweg werden de geplante knotwilgen verankerd door een kokosvezel mat, 3 palen en een zwart breed vezeltouw.
Op de Korteweg waren ook knotwilgen die zo slecht waren dat ze gerooid en afgevoerd werden. Na het herplanten en afvoeren van knotwilgen zijn de resterende knotwilgen uit de grond gehaald op de Korteweg en transport klaar gemaakt. Dit laatste door de kluit te omwikkelen met vezeldoek en een net. Hierdoor konden op de laatste dag de knotwilgen eenvoudig met een oplegger getransporteerd worden naar derden die graag zo’n volwassen knotwilg nog een kans willen geven op hun grondgebied. Op de laatste foto is het vertrek te zien van zo’n knotwilg. Let op hoe zwaar (3 tot 4 ton) en breed zo’n knotwilg en kluit is, zodat er maar 1 per oplegger vervoerd kan worden.
Henk de Koning


