Vijfvingerkruid

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Hij staat bekend als een cultuurvolger en een kosmopoliet. Dat wil zeggen dat hij de nabijheid van mensen niet schuwt en over de hele wereld zo’n beetje te vinden is. Ook in ons land is Vijfvingerkruid heel algemeen . Op zandgronden en in natte omstandigheden is hij zeldzaam. Het weligst groeit hij op klei. Hij vormt vaak rood aangelopen uitlopers die op de knopen opnieuw wortelen. Zo kan hij gemakkelijk een gebied koloniseren. Hij bloeit van juni tot in de herfst.

Vijftallig. Dat hoort bij Vijfvingerkruid. Kijk maar naar de bloem en de andere delen van de plant. Het “pentaphylon” ofwel “Vijfblad” dat de volgelingen van Hippocrates gebruikten betrof naar verluidt Vijfvingerkruid. Heel vroeger gebruikte men de plant voor verschillende doeleinden.

De wortels dienden zowel gedroogd als vers als geneesmiddel. Dit vanwege zijn samentrekkende werking. Het zou koortswerend en bloedzuiverend zijn. Een bron uit 1800 vermeldt dat men in de Schotland meel van de wortels maakte om brood van te bakken en het werd als vervanger van Hop gebruik bij het brouwen van bier. Verbazingwekkend hoe men vroeger allerlei producten uit de natuur gebruikte.

[ssba-buttons]