Vogelwikke

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Blauw paarse bloemen heeft Vogelwikke, maar er zijn ook wel eens afwijkende kleuren. De bloemen groeien in trossen en ieder bloempje lijkt op een klein vogeltje dat met zijn snavel tegen de bloemsteel tikt. Hij maakt deel uit van de vlinderbloemenfamilie. Vogelwikke wortelt diep en vermeerdert zich ook door ondergrondse uitlopers.

De zaden zitten in peulen opgesloten. Als een peul open barst worden de zaden weggeslingerd. Een mooi mechanisme om nieuwe vestigingsplaatsen te zoeken. Ook de bestuiving is bijzonder. Bloemvorm, stuifmeel eigenschappen en bestuivende insecten zijn perfect aan elkaar aangepast. Wikke soorten maken gebruik van de “stijlborstel” systematiek.

Vrijkomend stuifmeel valt op de omhoog gerichte haren van de stijl. Dit onderdeel van de bloem, de stijlborstel , strijkt langs de buik van de insecten die de bloem bezoeken. Meestal hommelsoorten met een sterke kop en een lange tong. Het stuifmeel gaat daarna op reis naar de volgende bloem voor de bevruchting.

Vogelwikke is een algemene plant. Je kan hem bijna overal aantreffen. Zon, schaduw, droog, nat, het maakt niet zoveel uit. Op bijna alle grondsoorten groeit hij. Een cultuurvolger wordt het genoemd en een kosmopoliet. In alle gematigde streken kan je hem vinden. Heel gewoontjes, maar toch….

Joost Kievit

[ssba-buttons]