(Vuur)Goudhaantje

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Met een gewicht van slechts 5 gram en een lengte van 8,5 cm zijn de (Vuur)Goudhaantjes de kleinste vogels van Europa. Het Vuurgoudhaantje verschilt van het Goudhaantje doordat het een zwarte oogstreep heeft. Het vrouwtje van beide soorten heeft een gele kruin terwijl dat van manlief meer oranje gekleurd is.

Met een voorliefde voor sparren zul je ze in de zomer weinig in de Hoeksche Waard aantreffen.  In de winter gaan ze echter zwerven en kun je ze als doortrekkers of wintergasten ook op ons eiland zien.

Het zijn geen lange-afstandtrekkers. Het vliegen tegen de wind in ons open polderlandschap gaat ze zichtbaar  moeizaam af. Ze verplaatsen zich dan ook vaak in groepjes via struiken of bomenrijen. Dit geeft beschutting en er is ondertussen ook gelegenheid om wat te eten. Op het menu staan allemaal kleine insecten en spinnetjes. (Vuur)Goudhaantjes kunnen dan even als een kolibrie stil in de lucht hangen om bladeren ten takjes goed te inspecteren.

Je kunt ze ook met regelmaat in plantsoenen of tuinen aantreffen. Het makkelijkst ontdek je een (Vuur)Goudhaantje door op de roep te letten. Dit is een hoog Zrie – zrie – zrie. Heb je ze eenmaal ontdekt in boom of struik dan hoef je niet bang te zijn dat je ze verstoord. (Vuur)Goudhaantjes zijn verbazingwekkend tam en met wat geduld kun je ze soms minuten lang op een paar meter afstand bewonderen.

Waarna ze ook ineens, als kleine blaadjes in de wind, weer doorgevlogen zijn. Je in verwondering achterlatend.

Een bramenstruik biedt het hele jaar door voor elk wat wils. Ook voor een hongerig Vuurgoudhaantje.
Categorieën: BlogTuinenVogels

[ssba-buttons]