Water Natuurlijk stelt kritische vragen over nieuw fietspad ’s Gravendeel

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Tussen de rotonde in de provinciale weg bij ’s-Gravendeel en de Kiltunnel is een nieuw fietspad aangelegd. Een mooie nieuwe faciliteit voor de fietsers. Ook zij hebben nu een rondweg om het dorp. Het is belangrijk dat fietsers op deze manier de ruimte krijgen. Dat dit ten koste gaat van de schaarse natuur die we nog hebben, vindt Water Natuurlijk echter niet verantwoord.

Voor het fietspad is een brede berm bijna geheel opgeofferd. Deze berm kende een mooie variatie aan wilde plantensoorten en een rijk insectenleven. Dat ligt nu onder het asfalt. Ook zijn er enkele tientallen bomen voor het fietspad gekapt.

Dat is een gevoelig verlies, terwijl het al heel slecht gaat met de vlinders, hommels en bijen. De afgelopen 30 jaar zijn we zo’n 80 % van onze insecten kwijtgeraakt. Van de 359 wilde bijensoorten in ons land staat 55 % op de rode lijst. Die raken we kwijt als we niet oppassen. En bermen zijn in een agrarisch cultuurlandschap zo ongeveer de laatste toevluchtsoorden voor deze dieren.

Water Natuurlijk vindt dat dit in de toekomst anders moet en kan en heeft daarover vragen gesteld aan de provincie Zuid Holland. Ook dringt Water Natuurlijk aan op compensatie van de verloren gegane bermen en bomen.

Lees hier het hele artikel

Joost Kievit MSc.

Harde beschoeiingen leveren geen bijdrage aan de biodiversiteit
[ssba-buttons]